Проф. Николай Овчаров в Казанлък: Долината на розите може да е и Долина на историята

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Кметът на Казанлък към пълната зала: Благодаря ви, че сте тук, за да чуете не версия, а доказаната история на средновековен Казанлък в книгата на проф. Овчаров!

dav26“Крънска област през средновековието е предмет на много изследвания, но те не бяха събрани на едно място” – отбеляза на представянето на книгата си “Господарите на Крън и техните съкровища. Средновековната история на Казанлък” тази вечер в Културно-информационния център в града проф.Николай Овчаров. Той отдели внимание на хипотезата, че Казанлък идва от древен Крън – голяма и богата българска област през Средновековието, за което подчерта, че има сериозни доказателства.

Провокация за проучванията, събрани в новата книга на известния български археолог, става заловеното крънско съкровище преди няколко години, което разкрива богата средновековна колекция бижута и впоследствие даде възможност за оформяне на самостоятелна експозиция със средновековни предмети в Исторически музей “Искра”. “Смятам, че с богатата история за древните траки по тези земи, историческата памет за Бузлуджа, решаващата битка при Шипка-Шейново, допълнението за средновековието в подбалканската област Крън може да се даде силен тласък на туризма тук и Казанлъшката долина да бъде известна не само като Долината на розите, но и като Долината на историята!” – заяви проф.Овчаров. Той обърна внимание, че книгата е посветена на неговата голяма приятелка от града Красимира Стефанова, известна с приноса си в областта на археологията.

30 (1)“Наистина мечтата на Краси беше да се разработи темата за Казанлък и аз съм много щастлива, че макар и години по-късно проф.Овчаров откликна на това желание! – отбеляза Кметът на Казанлък Галина Стоянова. – Първоначално се опитвахме да работим с проф.Овчаров за траките, да го свързваме с Перперикон, беше тиха дипломация… После той се запали по темите тук и във времето положи много работа и за Казанлък, и за Казанлъшката долина, за което му благодаря” – каза тя. – С тази книга той даде на Казанлък няколко ключа, които търсихме много време. Единият е за името на града – нямахме толкова логично обяснение откъде произлиза името, каквото дава той. Вторият е къде се е простирала и къде е столицата на Крънската област. Третият ключ несъмнено е Тюрбето (днешният парк “Тюлбе”), за което нямахме археологическите факти, за да разказваме тази история. Съкровището на Крънската принцеса, за което проф. Овчаров има много голяма, и то доброволна роля. От ареста – до признанието му в Исторически музей “Искра” – разказа кметът на Казанлък за мотивите Общината да подкрепи финансово нейното издаване. – За продажба на книгата не сме мислили, но сме готови да я подарим на нашите училища, на учителите по история, защото трябва да се намира повече време за история на местния, за родния край”. Тя благодари на публиката за присъствието: “Благодаря Ви, че сте тук, за да чуете не версия, а доказаната история на средновековен Казанлък в книгата на проф.Овчаров!”.

“Господарите на Крън и техните съкровища. Средновековната история на Казанлък” пред казанлъшката публика официално представи изтъкнатият български историк проф.Пламен Павлов. Той определи новата книга като “много аргументирано изследването на проф.Овчаров за Крънска област – самостоятелна, голяма подбалканска област, арена на важни исторически събития.”. Той обеща за колегите – историци и археолози, както и за широката публика “изключително интересни неща и много идеи, които ще дадат повод за размисъл.”. Проф.Павлов поздрави проф.Овчаров за неговата 73 книга и увери: “С нея ще преоткрием важна страница от историята на казанлъшкия край и България.” .
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн