Новият 205-милионен бюджет ще запази развитието на Община Стара Загора, приемат го в сряда

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_9748Основната точка на изтегленото с 8 дни напред заседание на Общинския съвет в сряда, 20 април, ще бъде приемане на Бюджет 2022 на Община Стара Загора и на бюджетната прогноза за местни дейности за периода 2023-2025 г.

Вероятно след няколко месеца ще се наложи местният бюджет да бъде актуализиран, успоредно с очакваната през юни актуализация на държавния бюджет във връзка с динамичната и непредвидима ситуация. Но засега той е в размер на около 205 761 000 лева, което ще позволи на Община Стара Загора да запази развитието си, без да бъде ощетена някоя от услугите или от инвестиционните програми – сподели Николай Николов, председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет на ОбС. Бюджетът ще позволи довършването на вече започнатото, както и реализацията на нова обекти до края на годината. Увеличението спрямо миналогодишния бюджет е 14%. Има увеличение в сферата на образованието с 15 на сто. Предвидени са разходите за увеличението на минималната работна заплата и на възнагражденията на учителите, които са 125% от средната работна заплата в страната. “Така че Стара Загора отново има един добър бюджет, съобразен с реалностите в момента”, обобщи Николай Николов.

На сесията ще бъдат разгледани общо 53 точки, съобщи председателят на Общинския съвет Мария Динева. Допълнително са внесени две предложения – правилник за дейността на общинското предприятиие “Обредни дейности”, както и за провеждане на общо събрание на ВиК-асоциацията. Дали ще бъдат включени в дневния ред, ще бъде решено утре, 19 април.

Има постъпили и две питания – за работата на главния архитект на Общината се иска писмен отговор, а устен – за процедурите, свързани с парк “Бедечка”.

Над 80% от точките в дневния ред са технически и рутинни – уреждане на регулации, продажби на части от имоти, предварителни съгласия за промяна и подобряване на подробни устройствени планове и т.н. По тях няма нищо спорно, те са с изцяло положителни становища на постоянните комисии. Качени са на сайта на Общинския съвет.

Сред акцентите ще бъде освобождаването на управителя на автосервиза на здравните заведения Трифон Динев. На миналата сесия точката беше отложена поради липсата на готовност за избор на временно изпълняващ длъжността. Проблемът стои и сега – няма кандидати за поста поради безумно ниските възнаграждения на управителите на общинските търговски дружества, по думите на Мария Динева. Засега се предлага в.р.и.д. да стане бившият управител Денчо Денев – едно твърде компромисно решение, предвид резултатите на дружеството по негово време. Но се очертава да бъде сложен тримесечен срок за работа на временно изпълняващия длъжността, като едновременно с това върви разговор за преструктуриране на дружеството.

Ще се гласува и съгласие Община Стара Загора да влезе с пет села (Богомилово, Елхово, Сладък кладенец, Кирилово и Ракитница) в сдружение с нестопанска цел “Местна инициативна група Чирпан”, за да водят двете общини съвместна работа във връзка с европроектите.

Ще се решава и за разполагането на 10 билборда и 360 знамена на СНЦ за подкрепа на футбола “Берое”. Идеята е те да бъдат предоставени за безвъзмездно ползване до края на май 2026 г. на основния спонсор на ПФК “Берое” срещу допълнително финансиране на футболния клуб в размер на 18 хиляди лева месечно.

Ще се гласува и решение за предоставянето на ПФК “Берое” за безвъзмездно ползване на двата градски стадиона – “Берое” и “Локомотив”. На още три клуба изтичат договорите за безвъзмездно ползване и има подкрепа за подновяването им – това са Клубът за спортен бридж (3 години), Клубът по лека атлетика “Берое” (10 години) и на двата клуба по спортна гимнастика (5 години).

На първо четене ще се гледа Етичният кодекс на Общинския съвет.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн