“Възраждане” принуди държавата да изнесе биологичните отпадъци от болницата в с.Радунци

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Позиция на Възраждане – Стара Загора и Възраждане – Казанлък относно необходимостта от спешно осигуряване на охрана на белодробната болница в с. Радунци, общ. Мъглиж.

Untitled design (1)В края на мeсец февруари тази година бе обявен поредният търг за продажба на някогашната най-голяма белодробна болница на Балканите, намираща се в землището на с. Радунци, общ. Мъглиж, обл. Стара Загора. Цената на болницата от 1 667 250 лв. вече е паднала едва до 360 хил. лева, а към днешна дата продължава разграбването на нейното имущество и унищожаването на материалната ? база от недоброжелателни граждани, които се възползват от безстопанствеността на обекта, породена от липсата на отговорност от страна на управляващите и овластените длъжностни лица.

Ние от “Възраждане” многократно сигнализирахме различните институции, вкл. и прокуратурата, за изоставената на произвола на съдбата болница, което, според нас, представлява престъпна безстопанственост и е много вероятно да има за цел да понижи цената на сградния фонд и материалните активи, за да може те да преминат в частни ръце на изключително ниска стойност, ощетявайки по този начин всички български граждани.

През тази седмица, след отправен въпрос от народния представител Искра Михайлова към министъра на здравеопазването, най-накрая отговорните институции се задействаха и намиращите се в сградата на болницата лекарства, медицински консумативи, химични разтвори и биологични отпадъци бяха събрани и изнесени за унищожаване.

До този момент единствено Комисията за защита на личните данни беше реагирала адекватно на нашите сигнали като констатира, че са били оставени без надзор и общодостъпни данните на огромен брой хора – в последствие оказали се 65 951 човека. Благодарение на сигналите на “Възраждане” и активната позиция на загрижени граждани, здравните власти и РЗИ прибраха и съхраниха почти цялата документация, свързана с личните данни на гражданите, като КЗЛД наложи две наказателни постановления – 60 000 лв. глоба за Министерството на здравеопазването и 6 000 лв. за ликвидатора на болницата.

Ние от “Възраждане” настояваме да се реши и другият основен проблем – безстопанствеността на сградния фонд и всекидневните набези на грабители и рушители на болницата. В тази връзка, народният представител Искра Михайлова се обърна с въпрос към здравния министър за необходимостта от осигуряване на охрана, като се надявахме новото ръководство на Министерството на здравеопазването да демонстрира политическа воля и да намери решение на проблема. За съжаление, в отговора на Министъра липсва конкретен ангажимент, като се посочва, че министерството търси законосъобразни способи за осигуряване на необходимите средства, но възможностите за предоставяне на средства от страна на бюджета са силно ограничени.

Ние от “Възраждане” смятаме, че „промяната“ на начина на управление може да се докаже единствено чрез дела, а случаят с безстопанствеността на белодробната болница в с. Радунци е ярък пример за безхаберното и престъпно отношение на предходните правителства към държавната собственост и здравето на хората. Необходимо е новото ръководство на Министерството на здравеопазването спешно да съдейства за осигуряването на охрана, за да не бъдат нанесени още по-големи щети върху материалните активи. Освен това опасността от извършване на престъпления се увеличава със затопляне на времето, заради нарастването на „посещаемостта“ на обекта. Припомняме, че освен разбиването на врати и прозорци, кражбата на медицинска апаратура, мебелировка и на всичко ценно в болницата, на няколко места вътре в сградата се забелязват и огнища, а паленето на огън би могло да доведе до пожар. Отделен е въпросът какви други възможности съществуват, когато различни групи хора обикалят из помещенията в тъмните часове на денонощието.

Призоваваме Министъра на здравеопазването да вземе мерки за прекратяване на разрухата и разграбването на болничния санаториум и се надяваме да реагира своевременно, като се ангажира с конкретния казус.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн