Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за подпомагане на граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем В.В., на 55 г., за това, че на 22.03.2022 г. на км. 180 на автомагистрала “Тракия”, обл. Стара Загора, в района на Чирпан, с цел да набави за себе си имотна облага – сумата от 1050 евро, чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил “Фолксваген Голф”, противозаконно подпомогнал чрез осигуряване на превоз и транспорт повече от едно лице – 7 чужденци, граждани на Афганистан, да преминат през страната в нарушение на закона.

Престъплението е квалифицирано по чл.281, ал.2, т.1, пр.1 и т.5, вр. ал.1, т.2 от Наказателния кодекс.

В.В. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

В.В. поддържал контакт с мъж в Република Турция. От него получил информация за това, че трябвало да превози 7 чужденци от определено място в обл. Сливен до тунел “Траянови врата”. Уговорката била да получи сумата от 1050 евро или по 150 евро на човек след извършване на превоза. В.В. качил седемте мъже, които го чакали на уговореното място и предприел пътуването по автомагистрала “Тракия”. Полицейски служители спрели за проверка лекия автомобил “Фолксваген Голф”, тъй като забелязали, че в него се намирали повече пътници от разрешения брой.

Днес, 24 март 2022 г., Районна прокуратура – Стара Загора внесе искане в Районен съд – Чирпан за определяне на мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо В.В.

*  *  *

По досъдебно производство на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден С.Р., на 45 г. Той е признат за виновен за това, че на 07.01.2022 г. на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора, в района на гр. Чирпан, с цел да набави за себе си имотна облага – пари `- сумата от 900 евро, чрез използване на моторно превозно средство – товарен автомобил „Рено Канго“, противозаконно подпомагал повече от едно лице – 9 мъже, от които двама непълнолетни, всички граждани на Афганистан, да преминават в страната в нарушение на закона `(престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1 и т. 5 във връзка с ал. 1 от НК).

На 07.01.2022 г. около 21,25 ч. С.Р. е превозвал в товарния отсек на автомобила 9 мъже, граждани на Афганистан. Те били без документи за самоличност. С.Р. се договорил с тях да му заплатят при пристигане до крайната точка по 100 евро на човек. Той ги качил в товарния автомобил и се насочил в посока гр. София по автомагистрала „Тракия“.

Обвиняемият е признал вината си. По споразумение, одобрено от Районен съд-Чирпан, на С.Р. е наложено наказание от 10 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим и глоба в размер на 2500 лева.

Определението на съда е окончателно.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн