Три нови книги на Иван Гранитски бяха представени пред старозагорската общественост

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440153P1440164На творческата среща в Стара Загора с чл.-кор. Иван Гранитски, организирана от Фондация “Постижения”, вестник “Национална бизнес поща” и Регионални библиотека “Захарий Княжески” бяха представени три негови нови книги*, отпечатани в издателство “Захарий Стоянов” – “Времето на светлината и властта на мрака”, “Пътят на душите” (в съавторство с Иван Маразов) и “Приказки от страната Бухтарландия”. Авторът – един от най-ярките български будители през последните десетилетия, бе представен от Станимир Стоянов – президент на Международна академия за високи постижения “Сър Исак Нютон”.

65364746“От всички, които познават Иван Гранитски, едни ще кажат, че той е общественик, други – че е политик, трети – че е издател, поет, писател, литературен критик, академична личност. И всичко ще бъде вярно – каза Станимир Стоянов. – Защото той е една от много редките днес енциклопедични европейски личности, с многообразни форми на своите духовни проявления. Към този момент вече той е оставил незаличим духовен отпечатък върху цяла България – с книгите си, с безбройните събития и културни рейдове, които провежда в цялата страна, с каузите, за които се бори. В най-оскъдните времена Иван Гранитски беше изключително щедър към българските училища и читалища и полагаше огромни усилия за попълването на техните книжни фондове с най-стойностната българска и европейска литература. Нека се знае и помни и какво е направил Иван Гранитски за нашия град: първо беше битката за 8 хиляди години Стара Загора. Сега няма спирка, на която да няма постер за осемте ни хилядолетия. Това нямаше да бъде така, ако Иван лично, с така наречената негова “Хвърковата чета” с академиците Георги Марков, Васил Гюзелев, Васил Николов и покойния Константин Косев не бяха застанали с целия си авторитет да защитават историята ни. Днес всички уважаващи себе си европейски градове мерят историята си от първите признаци на живот на тяхна територия. Но беше поразително голямо усилие у част от българските историци да приемат тази логика. Имаше покушения върху периода на тракийската цивилизация. И трябваше да водим битка, за да извадим от забвение нейната доблест и красота. На първа линия в тази част от битката бяха и Александър Фол, Георги Китов и нашият съгражданин Христо Танев. Битките в духовната сфера бяха свързани и със създаването на интегрирания културен център на Стара Загора. Всичките тези хора, които споменах, плюс още 40 интелектуалци, воглаве с Антон Дончев и Лиляна Стефанова, бяха в основата на лобирането за изграждането на нашия културен център – Музея, Библиотеката, възстановената Опера, възстановената археология. Няма старозагорец, който да е свършил толкова за паметта на Гео Милев и Леда Милева, колкото Иван Гранитски. Като директор на издателство “Захарий Княжески” той издаде след пауза от 27-28 години отново за българския читател документалното наследство на Левски. Това и много други са все неща, минали през него. Покрай цялата тази гигантска духовна дейност Иван Гранитски успя да напише и над 30 свои книги. Оръжието на духа е последното, които носи човек със себе си, когато е изправен пред изпитание. И затова Иван Гранитски трябва да бъде уважаван и почитан, защото е един от хората, който кове неуморно 30 години това оръжие и пълни българската оръжейница.”

P1440154P1440156“При него всичко е сплетено като в кълбо от пламъци – поезия, публицистика, издателска работа като директор на издателство “Захарий Стоянов”, разпространителска дейност на това, което се издава, за да достигне до хората – каза за Иван Гранитски социалистът, политик и поет Трифон Митев. – Знаем добре кои са Захарий Княжески, отец Матей Миткалото и други наши възрожденци, които представят българския дух в борбата за неговото оцеляване. Смея да кажа, че Иван Гранитски е продължител на тяхното дело със своята работа и всеотдайност за въздигане на българщината.”

“С творчеството и делата си Иван Гранитски воюва за нормалност. Тази на пръв поглед “сива” думичка се оказва едно от най-цветните неща в обърканите времена, в които живеем” – сподели за него Петър Драгиев – доайен на старозагорската журналистика, публицист, поет и писател.

“Благодарим ти, Иване! Ние те смятаме за старозагорец и тук имаш безкрайно много приятели” – обърна се към автора и дългогодишният старозагорски журналист и поет Любчо Иванов.

На свой ред Иван Гранитски припомни, че коренът му е от Тракия, в Стара Загора е отбивал военната си служба. “Свършихме добри дела както с кмета Евгений Желев, така и сега с кмета Живко Тодоров. Признателен съм и на сегашното ръководство на община Стара Загора, със зам.-кметовете Милена Желева и Иванка Сотирова договорихме и следващи инициативи, когато паднат забраните, за по-мащабно откриване на литературния музей в Стара Загора, за предстоящи празници” – съобщи той, след което прочете откъси от новите си книги.

P1440159P1440155

- – - – - – -
* “Пътят на душите” е мистична поема от специалната поредица “Мнемозина”, създадена съвместно с проф. д.и.н. Иван Маразов. Поемата проследява пътя на човешките души според античната митология в подземните реки Пирифлегетон, Кокит, Лета, Стикс, Ахерон и небесната река Еридан. Критическият коментар е на проф. Иван Маразов.

“Времето на светлината и властта на мрака” е книга, която съдържа студии, статии, филипики и антрефилета. Критическите статии и студии са посветени на върхове на българския дух като: Васил Левски, Захарий Стоянов, Пейо Яворов, Гео Милев, Димитър Талев, Николай Хайтов и пр. Други статии са посветени на знакови имена в съвременната българска култура – писатели, режисьори, учени като:Александър Геров, Любомир Левчев, Вили Цанков, акад. Пламен Карталов, Николай Майсторов, Антон Дончев, Дончо Цончев, Тончо Жечев, акад. Атанас Атанасов, акад. Константин Косев, БенжаменВарон и пр.

“Приказки от страната Бухтарландия” съдържа седем стихотворения и седем приказки, които разказват за фантастичната страна Бухтарландия, в която животните и птиците са прочути творци. Великолепните илюстрации са дело на художничката Маглена Константинова.

P1440157
#vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн