17 бежанци от Украйна са настанени в Старозагорска област. Половината ни бомбоубежища са в задоволително състояние

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Skrivalishte Grazhd_zashtitaIMG_0167 (Large)Заседание на Областния съвет по сигурност се състоя днес в Стара Загора при областния управител проф. Наско Василев. На него беше обсъдена ситуацията с бежанците в региона и готовността на Старозагорска област за предоставяне на възможности за настаняване на бежанци от Украйна, както и наличността и състоянието на бомбоубежищата в разпореждане на МВР, на юридически лица и общини.

От изнесените данни стана ясно, че в момента на територията на областта са настанени 17 украинци в частни квартири в Стара Загора и 5 души в Международния младежки център в града.

Представителите на 11-те общини докладваха готовността за настаняване на бежанци и базите, с които разполагат. Всички общини декларираха, че имат възможности да поемат хора от Украйна както в общински жилища, така и в частни имоти. Засега обаче никъде извън областния град не са настанявани украински граждани. От ОД МВР напомниха, че украинците следва в тридневен срок след пристигането си да се регистрират в служба „Миграция“ към всяко Районно управление в общините. Това може да бъде направено от лицето, което ще им даде място за настаняване, или е задължение на общините, ако те предоставят място за настаняване. Гражданите на Украйна имат право на 90-дневно пребиваване в България, което при необходимост след това може да бъде удължавано. Предстои да бъде решен въпросът кой ще поема режийните разноски на бежанците, настанени в частни домове.

Комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН, съобщи, че в Старозагорска област има 30 колективни средства за защита на населението (бомбоубежища), които са собственост на МВР. Половината от тях са в задоволително състояние. 85% побират по 150 души, 15% – по 50. В Стара Загора и в Казанлък има и по 8 скривалища, които са собственост на юридически лица. Те са и по-големи – някои за по 1000, други за по 300 души. В малките населени места също има такива обекти, собственост на общините или на юридически лица. Точното им местоположение ще бъде указано на населението в случай на централно разпореждане.

P1440133Съгласно изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ) всички сгради, построени след средата на ХХ век, също разполагат с подземни помещения, които могат да изпълняват ролята на средство за защита.

Стефка Абаджиева, директор на БЧК-Стара Загора, заяви, че червенокръстците са в национална благотворителна кампания от 27 февруари. Нуждите на пристигащите у нас украинци са най-вече от хигиенни материали, спално бельо и нови дрехи и обувки. БЧК е разкрила допълнителни пунктове за дарения в цялата област.

На Заседанието на Областния съвет по сигурност бе взето решение да се създаде координационен център, който да синхронизира и обобщава информацията и действията на институциите и на общините. Ще бъде отворена и телефонна линия в Областна администрация, на която нуждаещите се от съдействие ще могат да задават въпроси и да получават информация.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн