Стара Загора чества 144 години от Освобождението на България

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_8095IMG_7952Хиляди старозагорци и гости на града участваха в тържественото честване на Haциoнaлния пpaзник нa Република Бългapия и 144 години от Освобождението.

Началото бе дадено с Молебен за България отслужен от старозагорски свещеници в Kaтeдpaлния xpaм „Cв. Hикoлaй Мирликлийски Чудотворец “.

В 10.30 часа пpeд cгpaдaтa нa Oбщина Стара Загора ce cъcтoя pитyaл зa издигaнe нa Haциoнaлнoтo знaмe нa Peпyбликa Бългapия. В 10.45 часа едновременно бяха положени вeнци и цвeтя пpeд пaмeтницитe, пocвeтeни нa оcвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa – Паметник „Защитниците на Стара Загора”, Мавзолей–костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание.

Стотици родолюбци дойдоха да положат венци и цветя в знак на почит към загиналите герои на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

Пламенни стихове за героизма на опълченците и за свободата на България рецитира актьорът Ивелин Керанов.

Слово за празника произнесе зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева:

„Днес е ден на Майка България! Тази България, с която се раждаме, тази България, която съзиждаме, тази България, в която се вричаме! Тук, на този хълм, преди почти век и половина, в притаено очакване се събираха онези „луди млади“, съзаклятниците от Старозагорското въстание, дарили живота си за жадуваната свобода. Над тях едно знаме в бяло, зелено, червено събира целия им порив, надежда и вяра за близкия край на вековните страдания и злочестини. Трицветният багреник, превърнал се в национално знаме след Освобождението, е именно това знаме, пред което се заклеваха старозагорските въстаници, знаме, получило живот от ръцете на даскал Христо Куртев и баба Стоянка, майката на Михаил и Георги Жекови. То заслужава признанието като първообраз на националното ни знаме и днес, ние се гордеем с това. Тук, на този хълм, никога не ще заглъхне страховитият тътен от величавата битка – Боят за Стара Загора! Тук, на историческата Чадър могила, една светиня дръзко се развя и стана символ на изгряващата свобода. Самарското знаме – свещен дар и легенда на родолюбивата ни летопис. И под него младото Българско опълчение получи своето бойно кръщение. Подвиг, белязан с безграничен героизъм и титанична саможертва, съдбовен подвиг, защитил правото на нашия народ за свобода! Българското опълчение – хиляди млади и стари, селяни, занаятчии, учители, офицери, готови да жертват всичко в името на Отечеството! Сред тях се включват и старозагорските младежи, които след Освобождението полагат основите на съвременната българска армия и пишат едни от нейните най-славни страници. Сред нас са две знамена-реликви, тръгнали по пътя на безсмъртието оттук, трайно вплетени в историческата съдба на Стара Загора и България! Самарското знаме, което всички защитаваха неистово, под което падаха давайки себе си, днес се въздига над нас. И националният ни трибагреник, унаследил онази неистова жажда за свобода на първосъздателите – старозагорските въстаници!

Всички те, героите, които дадоха живота си да бъдат опазени непленени и неопетнени тези светини, които посветиха живота си за свободата, за възхода и напредъка на Отечеството ни, заслужават нашия дълбок поклон и признателност, и нека сведем глави.

Да вървим напред – с мисъл, сърце и с плам, в името на нашето добруване, в името на нашите деца, в името на България. В единение и единомислие, с морал и защита на мира и общочовешките ценности” – каза в словото си зам.-кметът Милена Желева.

Да почетат паметта на героите дойдоха още: зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Мария Динева, областният управител проф. Наско Василев, полковник Емил Симеонов – зам.-началник на Втора механизирана бригада, общински съветници, представители на партии, общественици и много граждани.

В 12.30 часа в парк „Пети октомври“ започна концерт на Общинския духов оркестър, а от 16.00 часа в парк „Артилерийски“ старозагорци могат да се включат в общоградска инициатива „Пробуждане с хоро” на НЧ „Настроение-2017“.

IMG_7914IMG_7994IMG_8038IMG_7894
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн