Хората, бягащи от войната в Украйна, са добре дошли в Стара Загора

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

X300092Неправителствени организации и сдружения на граждани обединиха усилията си да помогнат на хората, бягащи от войната в Украйна. Инициативата беше обявена тази седмица и за изминалите ден и половина вече има съпричастност от страна на старозагорци и на фирми.

Финансова помощ за посрещане, жилищно настаняване и адаптиране на бежанците от войната в Украйна вече направиха: Холдинг „Загора“, „Хранинвест – Хранмашкомплект“, „Прогрес“, „Стандард Профил – България“, „Панхим“, „Енергоремонт“ – Гълъбово, превозвачите „Дорис“ и „Експрес“ и други фирми. Това обяви на пресконференция в залата на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов, председател на Палатата. Освен работодателската организация в инициативата се включват още и Обществен дарителски фонд Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, Творчески колектив „На улицата“ и доброволци. Всеки, който е съпричастен с човешката трагедия в Украйна, също може да се присъедини и да помогне според своите възможности.

Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора обяви, че към монета има готовност в Стара Загора да бъдат настанени 100 бежанци от Украйна. Ще се използва хотелската база и частни квартири. Този брой обаче може да бъде увеличен много бързо, ако старозагорци проявят съпричастност. Търсят се начини да се достигне до бежанците, които пресичат българската граница. Правят се разговори с превозвачи, ангажирали се да превозят хората, които също извършват това безплатно. Вени Петрова уточни, че кампанията на гражданските сдружения в Стара Загора не се насочва към събиране на дрехи и храни, защото Българският червен кръст вече обяви такава кампания и не е нужно тя да бъде дублирана и от други организации.

Представителят на Творчески колектив „На улицата“ Мирчо Христов уточни, че имат предходни контакти с активни хора и организации от Украйна и комуникацията сега е засилена. Целта на младежкия колектив е украински деца и млади хора да бъдат посрещнати в Стара Загора и да се почувстват възможно най-добре, за да преодолеят по-лесно болката и стреса от войната.

Обединението на гражданския сектор от Стара Загора ще участва с помощ и при регистрацията на бежанците в службите на МВР, а след настаняването им впоследствие може да се мисли и за намиране на подходяща работа за тези хора, уточни Олег Стоилов.

Към инициаторите на кампанията се присъедини и млада украинка, която живее от две години в България и е омъжена тук. Много нейни роднини и приятели, включително и майка й сега са в Украйна и бедстват. Тя не може да им помогне от разстояние, но заяви, че е силно мотивирана да помогне на бягащите от войната хора. „Много искам да помогна на всеки, ще направя всичко, което поискат от мен за тази цел“ – каза младата жена. Тя може да бъде полезна и като преводач, но ще отдели сили и енергия и за други дейности.

Сдруженията от гражданския сектор на Стара Загора обявиха, че при тази своя дейност работят пряко с националните власти и координират действията си с други структури и с Единния информационен портал, създаден да координира действията, свързани с кризата в Украйна.

В срещата с журналисти участваха също и Славин Янакиев, изпълнителен директор на „Прогрес“ АД, и Тони Куцаров, които са активни членове на гражданските сдружения.

Обществен дарителски фонд Стара Загора разкри дарителска сметка, по която всеки може целево да преведе средства. Катя Дянкова от Фонда уточни, че всяка постъпила стотинка ще отиде пряко за нуждите на бежанците и обществото ще има пълна информация за това как и за какво са похарчени парите.

Финансова помощ за първоначално съдействие на бежанците можете да превеждате по банкова сметка на Обществен дарителски фонд – Стара Загора:

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА
IBAN: BG02FINV915053BGN0DJ4D
банков код: FINVBGSF
основание: Украйна

Заявка за подкрепа можете да изпращате на имейл office@fund-sz.org, на имейлите или в офисите на участващи организации.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн