ТЕЦ-овете 5 години да не плащат въглеродни емисии, настояват от НАРОДЕН СЪЮЗ

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Metodi Penchev - NARODEN SAJUZ“Призоваваме отговорните лица в държавата да предприемат необходимото за намаляване на последиците от войната в Украйна върху българските граждани – заяви Методи Пенчев от името на групата на НАРОДЕН СЪЮЗ в Общинския съвет на Стара Загора по време на днешната извънредна сесия.

- Следва да се вземе под внимание, че двете воюващи страни – Русия и Украйна, държат 1/3 от световното производство на зърно и над 90% от търговията с него в Черноморския регион. В момента България разполага с достатъчно количество зърно. Ситуацията обаче се изменя ежедневно. Въпрос на няколко седмици е големите търговци да изкупят всичко, налично в България и Румъния. Затова настояваме българското правителство да наблюдава ежедневно зърнените запаси и износа. Незабавно да бъдат проверени фактическите наличности на зърно в държавния резерв, като се поставят под строг контрол преди да са изчезнали. За сведение – почти всички мелници в област Стара Загора не работят, с изключение на мелницата в Стара Загора. И даже там запасът от зърно ще стигне на общината за не повече от 2-3 седмици. Никъде не се съхранява и държавен резерв. При това само за два дни цената на зърното франко българско пристанище е скочила с 30 лева на тон.

На второ място: Европейският съюз внася над 40% от природния газ и значителни количества нефт и въглища от Русия, а България над 80%. Освен това и основната рафинерия в България е собственост на руска компания и работи с руски нефт. На този фон енергийната ни сигурност е под въпрос. А оттам произтичат и значителните заплахи за националната ни сигурност. Основният местен енергиен ресурс остават въглищата в “Марица-изток”. Но там енергийният комплекс не може да работи на пълни обороти заради скъпите квоти на въглеродните емисии. В интерес на националната сигурност на България и Европейския съюз настояваме правителството да поиска енергийните централи в “Марица-изток” да бъдат освободени от заплащане на въглеродни емисии за 5 години или да им бъдат отпуснати безплатни квоти, за да могат да работят с пълния си капацитет до преодоляване на енергийната зависимост на Европейския съюз от Русия. С това ще осигурим достатъчно енергия от базови мощности на местни енергоносители, поносими цени на електроенергията, както и независимост на България и Европейския съюз.

На трето място: България да облекчи процедурите по присъединяване на възобновяеми енергийни източници и да осигури безвъзмездна помощ на всички, които изграждат такива за собствени нужди.

Решаването на тези въпроси ще предотврати дефицитите, ще намали инфлацията, ще укрепи националната сигурност и ще направи последиците от войната по-поносими за България и българските граждани” – каза Методи Пенчев.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн