Първи международен фестивал на лавандулата в Чирпан и Средно градище стартира през юни

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440125На 17, 18 и 19 юни в Чирпан и близкото село Средно градище ще се проведе първият международен фестивал на лавандулата. Задействана е мащабна организация за събитието, чакат се 20 хиляди гости, съобщи кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Заедно с него подробности за фестивала дадоха основният спонсор на инициативата, най-големията производител, собственик на преработвателни предприятия и износител на лавандулово масло Стефан Иванов, изпълнителният директор на Местната инициативна група в Чирпан Диляна Николова, председателят на Общинския съвет Иван Станчев и кметският наместник в Средно Градище Димо Савов.

По време на феста ще има голям базар на лавандулови продукти в Чирпан, техно-парти, международен фотопленер, надпяване и фолклорно надиграване в Средно градище. Ще гостуват двама популярни поп-изпълнители, известен комик, оркестър “Канарите”. Ще дойде и група млади изпълнители, част от “Мистерията на българските гласове”. Ще има три големи арт-инсталации, детска работилница. Посетителите на културните институции в Чирпан ще получават ваучери, които ще могат да обменят за подаръци. Старозагорската опера ще се включи със спектакъл “Усещане за жена” по музика на Стинг, разказа Ивайло Крачолов.

Спомоществовател на Международния фестивал на лавандулата ще бъде една от големите телекомуникационни компании. В популяризацията му ще се включат национални медийни партньори. По автомагистрала “Тракия” ще бъдат поставени билбордове за празника. Очаква се организацията да бъде подмомогната и от държавата чрез министерствата на туризма и културата.

Международният фестивал на лавандулата ще се предхожда от двудневен туристически форум с домакин “Мидалидаре Естейт” – с. Могилово, към който вече има проявен сериозен интерес за участие от много страни по света.

Идеята за фестивал на лавандулата се е зародила у чирпанлии след посещение на 15-членна група от Града на Яворов в Унгария през 2013 година, сподели Диляна Николова. Чирпанлии са се срещнали там с бенефициенти по европроекти, един от които в село с 2000 жители, родно място на известен цигулар, организирал фестивал, привличащ по 200 хиляди гости. Друг от бенефициентите отглеждал едва два декара лавандула, но ги посрещнал с лавандулова лимонада и лавандулови курабийки. “Това беше една дама, която на свой ред се поинтересува гледаме ли лавандула и при нас в България, и остана много впечатлена, когато участник в групата сподели, че отглежда “скромните” 200 декара с етерично-маслената култура – разказа Диляна Николова. – И стана така, че вече ние й разказвахме за лавандулопроизводството. По пътя към България се запитахме защо и при нас, след като имаме много по-големи площи с лавандула, да не направим нещо за популяризирането на тази атрактивна култура. В групата беше включен и Кольо Тодоров, тогавашен кметски наместник в Средно градище – селото, където живея и аз с моето семейство. След пътуването споделих появилите се у нас емоции с г-н Стефан Иванов като най-крупен лавандулопроизводител, преработвател и износител в България.”

Собственикът на “Триглав Еделвайс” ЕООД – дестилерията в Пъстрово, и съдружник в 6 дестилерии в България, продължи разказа с това, че през 2014 г. е бил поканен от Диляна Николова да стане спонсор на фестивал на лавандулата. “Прегърнах идеята с две ръце и оттогава този фестивал е финансиран на 100% само със средства лично мои и на дружеството, което управлявам” – каза той.

Цитираме думите на Стефан Иванов заради това, че миналото лято г-жа Нина Гергинова, организатор на фестивала в Средно градище през последните години (без да е била сред пътувалите до Унгария, сред които се е зародила идеята), е регистрирала заедно с още двама души СНЦ “Национален фестивал на лавандулата”, решавайки да работи по-нататък сама, без участието на Община Чирпан. И то след като на 22 юни 2021 г. пред медиите в Стара Загора тя участва в обща пресконференция с кмета Ивайло Крачолов преди поредния, вече разширен и вече обявен за национален фестивал, с много по-богата програма от предишните. Това нейно отцепване е дошло неочаквано за останалите многобройни организатори на проявата. За него кметът е разбрал неотдавна.

Г-жа Гергинова не е дала нито лев през годините за организацията на фестивала – категоричен беше Стефан Иванов, който, както мнозина други, е бил изненадан от решението на отцепилите се. Отдава го на вид ревност към вече много по-широката организация на фестивала. Не е възможно такава широкомащабна културна проява да остане извън ангажиментите на общината, на чиято територия се провежда – сподели той. Това е принудило Община Чирпан да патентова фестивала като международен и да продължи организацията му без г-жа Гергинова. Която ще продължи да организира според силите си и в достъпния й мащаб собствена паралелна проява.

Още по темата – 2021 г.:
Фестивалът на лавандулата в Чирпан и Средно градище става национален, посреща гости в петък и събота
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн