Фестивалът на лавандулата в Чирпан и Средно градище става национален, посреща гости в петък и събота

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

P1430265Lavandula 2Община Чирпан, водена от новия си кмет Ивайло Крачолов, който следващия месец ще отчете година и половина от встъпването си в длъжност, се включва за пръв път във Фестивала на лавандулата, подет преди години от инициативен комитет в с. Средно градище. Младият кмет извежда фестивала на национално равнище, като амбицията му е след време да привлича и чартъри с туристи от чужбина, по подобие на Празниците на розата в Казанлък, като фестивалът стане тридневен. Периодът на цъфтеж на лавандулата е няколко седмици и дългият вегетативен период дава възможност за по-продължителни инициативи.

Фестивалът започва този петък в Чирпан с пазар на лавандулата и културни прояви – концерт на Силвия Кацарова и финалиста от Гласът на България Пламен де ла Бона (Пламен Бонев). С премиерна постановка за деца ще гостува и Държавният куклен театър в Стара Загора. В събота фестивалът продължава в Средно градище – селото, заедно със съседните Спасово и Изворово, са сърцето на лавандулопроизводството в региона. На организираната кръгла маса по проблемите на лавандулата с над 70 участници и 10 лектори ще дойдат ректори на университети, зам.-министър на земеделието, експерти. Ще бъдат представени три нови сорта лавандула. 20 туроператорски фирми ще придобият впечатления от проявата, за да доведат впоследствие туристи. Пристигат за празника и седемте винарни, работещи в Чирпанския край, както и една от Пловдив. Ще има вино, лимонада, сладкиши и сладко с аромат на лавандула, детска лавандулова работилница, конкурс за кралица и крал на лавандулата, фолклорно-музикална програма. Концерт в Средно градище в събота ще изнесе Йорданка Христова.

“За пръв път сме във формат, желан от нас от самото начало – изрази задоволството си председателят на Инициативния комитет на Фестивала на лавандулата Нина Гергинова. – Община Чирпан застана зад нас с усилия, ентусиазъм, средства и логистика.” Тя съобщи, че в събота в местната лавандулова дестилерия на всеки кръгъл час ще има опознавателен тур за любопитни посетители.

Тодор Иванов, ст.експерт в отдел “Култура” на Община Чирпан (на снимката – вторият отляво) сподели, че до идеята местната администрация да даде рамо на Фестивала на лавандулата се е стигнало след посещение в Унгария, където се оказало, че при значително по-слабо развитие на лавандулопроизводството подобен празник съществува.

Районите на лавандулопроизводство в България са основно два – Чирпан и Добруджа (Добрич, Шумен). Там площите са по-големи, но тук маслото е с ненадминато качество. Международна експертиза е установила Чирпанския край като най-подходящ за отглеждането на тази етерично-маслена култура. Не напразно в общината почти няма землище без лавандулови насаждения. Основен проблем на производителите е ниската изкупна цена – от порядъка на 50-60 лева за килограм лавандулово масло, съобщи членът на Инициативния комитет Веселин Димов (вляво на снимката).

Още по темата:
Чирпанският край се превръща в столица на лавандулата (2015 г.). В събота – Фестивал на билката в Средно градище

#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн