Акценти в програмата на Старозагорската опера за 2022 г.

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

DSC03609Договор за партньорство и сътрудничество между Българската телеграфна агенция и Държавна опера-Стара Загора подписаха днес директорите на двете институции Кирил Вълчев и Огнян Драганов. Събитието бе в Пресклуб на БТА в Стара Загора в присъствието на местните медии и общественици от Сдружение с нестопанска цел „Настоятелство на Старозагорска опера“.

„Операта в Стара Загора има изключително присъствие в света и светът в нея – тук работят артисти от много страни. Искаме в техните страни да знаят за тях, да знаят за постиженията на Операта. Тя е не само местна, регионална и национална културна институция, но се съизмерва със световните стандарти. Всяка седмица в рубриката ни ЛИК ще публикуваме интересни материали от света на Държавна опера-Стара Загора на български и на английски език“ – каза директорът на БТА Кирил Вълчев.

„За нас е важно позитивните послания, които излъчваме с нашето изкуство да стигнат до повече хора в Европа и света и сме благодарни за тази възможност за сътрудничество с БТА, която е част от Европейския нюз-рум, включващ 16 агенции“ – каза Огнян Драганов, директор на Държавна опера-Стара Загора.

Той акцентира върху по-важните проекти пред Операта през 2022 г. „Искаме да направим мюзикъл от стандартите на Бродуей и на 20 май ще представим „Парижката Света Богородица“ с хореограф световноизвестният Марио Пиаца, работил над 15 г. на Бродуей“, режисьор е Виолета Горчева, декор и костюми Денис Иванов. Новата дестинация за Операта тази година е град Чирпан. Там на 5 август ще се състои уникален спектакъл на операта „Атила“ от Дж.Верди в сградата на т.нар. Чирпанска опера, която е недоизградена и нестопанисвана от 1988 г. насам. След спектакъла сградата предстои да бъде разрушена и на нейно място да бъде построен съвременен бизнес и културен център. Под диригенството на Старозагорски Митрополит Киприан за празника на град Чирпан ще има грандиозен концерт на площада.

През лятото на Стадион „Берое“ ще се състои спектакъл на балета „Сънят на Пилат“. А за постановката на „Отело“ от Дж.Верди на Античен форум се преговаря със световноизвестните тенори Роберто Аланя и Джанкарло Монсалве. В този спектакъл е потвърдено участието на Желко Лучич в ролята на Яго.

Отново в три поредни вечери в първите дни на септември Държавна опера-Стара Загора ще има спектакли на сцената На брега на древния Севтополис край язовир Копринка, реализирани със съдействието на Община Казанлък.

Сред интересните проекти на Операта, които се обсъждат за реализиране, са заснемане на филм-опера на спектакли на „Атила“ от Дж.Верди на Културния паметник от национална значение на Бузлуджа и на операта „Трубадур“ от Дж.Верди в елеваторите на Мини „Марица Изток“.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн