Над 10 милиона електронни рецепти са издадени за 11 месеца след пускането на Националната здравно-информационна система

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

Informacionno obsluzhvaneОбщо над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС). Внушителният брой беше достигнат за по-малко от 11 месеца, откакто националният системен интегратор „Информационно обслужване“ АД изгради и пусна в експлоатация централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Електронизирането на процеса намали значително риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчава максимално пациентите, общопрактикуващите лекари, и аптеките.

„Данните показват, че модулът „Е-рецепта“ се превърна в една от най-използваните електронни услуги в страната като цяло“, каза изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. По думите му системата е поредното доказателство за успешните проекти, които компанията реализира през последните години. Изградена е за рекордно кратки срокове и е сред най-добрите в Европа. „Чрез електронната рецепта и останалите модули на НЗИС, които реализирахме, на практика беше даден старт на електронното здравеопазване в България“, допълни Ивайло Филипов.

Общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта, е над 4800, а към системата успешно са се свързали 3550 аптеки от цялата страна. Близо 3600 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите. Разчетите показват, че за по-малко от 11 месеца подсистемата на НЗИС е обхванала повече медицински лица от предварително заложените в проекта. Най-много са изпълнените рецепти в София – близо 1.3 млн., следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. Модулът е създаден така, че да е максимално удобен за лекарите, аптеките и софтуерните компании. До този момент със системата са се интегрирали над 30 разработчици на софтуер за общопрактикуващи лекари и 15 компании, които създават софтуер за аптеки.

Модулът за електронни направления също отчита впечатляващи резултати. През Националната здравно-информационна система са издадени над 220 хил. е-направления. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са над 3300.

Само за последната година „Информационно обслужване“ АД реализира няколко ключови за електронното здравеопазване проекти. Като част от НЗИС беше пуснато електронното медицинско досие на пациента. Модулът дава възможност за записване и съхраняване на електронни здравни записи и медицински данни за всеки пациент – обща здравна информация, данни от прегледи, терапии, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни изследвания, направления и др. Създаден бе и модул за е-имунизации, който съдържа информация за всички поставени ваксини срещу COVID-19. Преди дни компанията реализира система за електронни прегледи, която дава възможност за издаването на амбулаторни листи в електронен формат и пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

„Електронното здравеопазване в България се чака от 15 години, а ние реализирахме основните модули на Националната здравно-информационна система за рекордно кратки срокове от 4-5 месеца. Направихме това, което много други не успяха“ – каза Ивайло Филипов.

За „Информационно обслужване“ АД
„Информационно обслужване“ АД е българският национален системен интегратор на държавната администрация. Компанията изгражда, поддържа, развива и наблюдава работоспособността на информационните системи с национално значение. „Информационно обслужване АД“ е основен партньор на държавните институции и изпълнява ключови проекти със стратегическо значение за България. Дружеството е лидер на българския пазар в разработването, внедряването и поддържането на нови технологични решения. Компанията е първият сертифициран доставчик на удостоверителни услуги в България и е дългогодишен технологичен партньор на Централната избирателна комисия. „Информационно обслужване“ АД разполага с клонова структура, която покрива всички областни градове в България. В дружеството работят над 580 висококвалифицирани експерти в различни области на ИКТ сектора. Компанията е сертифицирана по международните стандарти ISO 9001:2015 за управление на качество, ISO/IEC 27001:2013 за управление на информационната сигурност, ISO/IEC 20000-1:2011 за управление на предоставяните ИТ услуги и LSTI N°1642-131-V1.0 за издаване и управление на квалифицирани удостоверения за електронни подписи, електронни печати и квалифицирани електронни времеви печати.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн