Фурор на Балета на Старозагорската опера в Бон с “Лебедово езеро”

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Анелия Димитрова и Фиорди Лоха в "Лебедово езеро"

Анелия Димитрова и Фиорди Лоха в “Лебедово езеро”

След спектакъла на "Лебедово езеро" снощи в Бон

След спектакъла на “Лебедово езеро” снощи в Бон

На сцената на театъра в Бон, Германия, балетните артисти от трупата на Старозагорската опера представиха снощи (21 декември 2021) спектакъла на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски. В главните роли танцуваха примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета-Одилия, Фиорди Лоха в ролята на принц Зигфрид, Томоки Ишиго – Шут, Ивайло Янев в ролята на Ротбарт.

Припомняме, че по препоръка на световния хореограф Василий Медведев Балетът на Старозагорската опера замени в последния момент трупата на балета на Държавната опера на Татарстан. Билетите бяха разпродадени за спектаклите на „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката” и всички трепетно очакваха появата на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера. Театърът в Бон няма собствена балетна трупа и работи като открита сцена, на която гостуват най-авторитетните световни балетни трупи, както и елитни компании за съвременен танц. Със селекцията на танцовите компании от 2007 година се заема г-н Буркард Немиц (бивш зам.-генерален директор на Операта в Бон).

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов оценява първото представяне на Балета на Старозагорската опера на тази престижна сцена като изключително успешно както за театъра, така и за него и за художествения ръководител на балета, примабалерината Силвия Томова: „Публиката аплодира в продължение на повече от 15 минути. Анелия Димитрова беше царицата на вечерта. Фиорди Лоха – красив и талантлив Принц. Директорът на оперния театър в Бон г-н Майер беше много доволен. Г-н Немиц в обръщението си към публиката шест пъти спомена Стара Загора и България. Мисля, че имаше защо да чакаме толкова дълго, защото не е важно да отидеш на турне, а на какво турне. Бон не е кой да е театър! Видях се и с българския бас Мартин Цонев, който е първи солист от дълги години на Бонския оперен театър. Той също поднася адмирации за това, че българска опера за първи път стъпва на сцената на театъра в Бон.”

Силвия Томова допълни: „Смятам, че това беше блестящ спектакъл! Салонът беше пълен, аплаузите огромни, немската публика аплодираше и викаше „Браво!” на нашите прекрасни артисти дълго и продължително. Великолепно изпълнение на примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета-Одилия, чудесен Фиорди Лоха като принц Зигфрид, изключителен Томоки Ишиго в ролята на Шута, прекрасен Ивайло Янев – Ротбарт. Премиер-солистът на Щатсбалет Берлин Михаил Канискин, който е и сред организаторите на участието на балетните артисти на Старозагорската опера в празничните спектакли на „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”, в деня на първия спектакъл даде клас и не скри своето удивление от постиженията на трупата. Много възторжени отзиви от организаторите и много идеи за бъдещи съвместни проекти. Ние направихме една огромна крачка напред и нагоре като трупа, като изява, като мотивация за нашите прекрасни артисти, както и за всички нас.”

Тази вечер е второто представление на балета „Лебедово езеро”, в коeто главните роли ще изпълнят Мартина Префетто (Одета-Одилия), Фредерико Пинто (Принц Зигфрид), Каито Такахаши (Шутът), Марсело Молина (Ротбарт). На 23 декември Балетът на Старозагорската опера ще представи две представления на балета „Лешникотрошачката” отново на сцената на театъра в Бон.

На добър час!
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн