Знакова книга на Бенжамен Варон излезе на английски език – The Burning Paths to the Future

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Benjamin_VaronОт печат за пръв път на английски език излезе забележителната книга The Burning Paths to the Future (“Горящите пътеки към бъдещето”) на Бенжамен Варон, подготвена в негова памет от дъщеря му Раймонда Варон. В сборника от писани през различни години анализи и статии големият български теоретик, икономист, философ и визионер е развил изчерпателно евристичните си идеи за посоките на глобалното обществено, икономическо и политическо развитие.

“Тази книга съдържа най-важната част от духовното наследство на ренесансовия ум Бенжамен Варон” – отбелязва в послание към читателите редакторът на изданието чл.-кор. на БАН Иван Гранитски, директор на издателство “Захарий Стоянов”.

Книгата бележи и навършването на 60 години от историческото писмо до ръководството на БКП от групата на Куфарджиев, адресиращо сериозни критики към управлението на България по онова време. Един от седмината, осмелили се да посочат истината, и автор на икономическия анализ в писмото е тъкмо Бенжамен Варон, по онова време доцент и ръководител на катедрата по политикономия във ВФСИ. Десетилетия по-късно той е признат за дисидент №1 в България.

Изданието на “Горящите пътеки към бъдещето” на английски език ще позволи идеите на Бенжамен Варон за развитието на човека, обществото и цивилизацията, надграждащи редица постулати на марксизма и на класическите немски философи през призмата на днешните дадености, да излязат от пределите на България и да достигнат до множество мислители, теоретици и изследователи по целия свят.

Преводът на книгата е дело на Юлия Стефанова и Стефана Русенова.

М. Добрев

Още по темата:
* “Горящите пътеки към бъдещето”: една книга-завет към поколенията от големия хуманист Бенжамен Варон
* Пророчествата и прогнозите на Бенжамен Варон
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн