Ралица Райкова спечели златното яйце на конкурса „Веселин Ханчев“ в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_5582IMG_5598Най-добрите млади поети, участници в 38-мото издание на Националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев”, бяха наградени тази вечер на тържествена церемония в Регионалния исторически музей. 99 дарования се бориха за статуетката „Златното яйце” и за издаване на първа дебютна книга.

Гости на церемонията бяха зам.-кметът Милена Желева, Диана Атанасова – началник на отдел „Култура” в Община Стара Загора и Слава Драганова – директор на Библиотека “Родина”. И тази година организатори на литературния форум са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща-музей „Гео Милев.

Ина Иванова представи стихосбирката “Постоянна експозиция” на Преслава Виденова, носител на Голямата награда от предишното 37-мо издание на конкурса. „Изумително е колко етична и не по младежки строга е нейната поезия. Преслава Виденова е поет, но в нея има една нишка на справедливост, която държи гръбнака на дебютната и стихосбирка“, каза по време на представянето Иванова. “Създаването на дебютна стихосбирка е от една страна заявка за пътя, но от друга изисква изграден стил. При Преслава Виденова той съществува. Нейната поезия си позволява много внимателно да работи с важни топоси“, допълни още тя.

Дистанционно присъстващите поздрави и родственикът на гениалния Веселин Ханчев, Александър Богдан Томсън, който е внук на сестрата на поета. „От името на цялото си семейство благодаря на организаторите за труда и постоянството, с което организират през толкова много години Националния конкурс „Веселин Ханчев“ и подкрепят младите автори. Благодарение на хора като вас творчеството на Ханчев продължава да живее и да вдъхновява следващите поколения“, каза Томсън.

Участниците в журито Камелия Кондова, Ина Иванова и доц. Васил Видински споделиха, че и тази година конкурсът е впечатляващ. „Има голямо разнообразие на типове изказ, чувствителност у авторите. Едно от нещата, което отличава този конкурс, е че има много добри произведения и творци“, сподели доц. Видински. Той пожела на всички участници да продължат да пишат и да работят.

Голямата награда „Златно яйце” и отпечатване на първа стихосбирка бе присъдена на 22-годишната Ралица Райкова от София. Втората награда взе Бояна Узунова, на 20 години, oт Велико Търново. Третата награда отиде при 21-годишната Мария Петкова от Несебър. Бяха присъден и единадесет поощрителни награди.

ЛАУРЕАТИ – 2021 година

„Благодаря на всички, че сте събрали смелост да се явите на един от най-престижните конкурси за младежка поезия в България. Не случайно това се случва в Града на поетите, защото тук имаме традиции, защото тук ценим словото“, каза по време на награждаването зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че в Стара Загора има литературното бижу „Музей Литературна Стара Загора“, и прикани всички млади таланти да продължават да създават прекрасни произведения.

„Бих искала да благодаря, че го има конкурсът „Веселин Ханчев“, който ни вдъхновява“, сподели новият победител в конкурса Ралица Райкова. Тя пожела да има повече такива събирания на млади и талантливи хора.

Присъстващите се насладиха на прекрасните изпълнения на младия саксофонист Добромир Добрев, ученик в НУМСИ “Христина Морфова”.

Утре ще се проведе традиционната Поетическа работилница за млади поети.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн