България ще внесе наново в Европейската комисия плана за възстановяване и устойчивост

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Процесът на ваксинация трябва да бъде максимално ускорен, защото новата вълна идва след месец

Visite de Kiril Petkov, Premier ministre bulgare, à la Commission européenneБългария ще направи промени в Плана за възстановяване и устойчивост във връзка с писмото от Европейската комисия от миналата седмица, така че да отговори на изискванията и да гарантира получаването на предвидените европейски средства. Това обяви българският министър-председател Кирил Петков след срещата си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Премиерът подчерта, че основната задача е да се премахне корупцията, защото тя е една от големите спирачки пред това заложеното в документа да бъде изпълнено успешно. Планът за възстановяване и устойчивост би гарантирал на страната ни средства, равняващи се на близо 10% от БВП, но, за да бъдат напълно усвоени средствата, корупционните схеми трябва да бъдат стопирани. И тези практика трябва да бъдат унищожени не само по отношение на евросредствата, а по отношение на цялата икономика. Министър-председателят подчерта, че дори преработването на документа да отнеме две или три седмици, по-важното е работата по него да бъде свършена прецизно, за да се гарантира използването на средствата по най-добрия целеви начин.

В отговор на журналистически въпрос министър-председателят за пореден път подчерта, че мораториумът върху цените на електрическата и топлоенергията е временна мярка, която ще даде възможност на правителството да направи пълен анализ на системата. Петков беше категоричен, че режим на тока няма да има.

Друг акцент в разговорите на българския премиер с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше ковид пандемията. Министър-председателят подчерта, че основната задача пред страната ни е спешното ускоряване на нивото на ваксинация. Премиерът е бил информиран, че новата вълна на заразата се очаква в рамките на един месец. Новото правителство ще започне мощна информационна кампания. Целта – да бъде създаден авторитет, на който хората да се доверяват. Така основният източник на информация за болестта да бъдат специалистите, а не фалшивите новини, разпространявани от различни сайтове. Предстои създаването на работни групи, с участието на различни медицински специалисти. Тяхната основна задача ще бъде разяснението за ефекта от ваксините върху хора, страдащи от специфични и хронични заболявания.

По отношение на Република Северна Македония премиерът Кирил Петков подчерта, че е от голямо значение реториката по темата да бъде обърната, като се наблегне върху позитивите, а не само върху негативите. Министър-председателят акцентира върху добросъседството и диалога, наред със защитата на националния ни интерес. Петков посочи необходимостта и плюсовете от общ културен календар, развитие на съвместни бизнес проекти и инфраструктурната свързаност. Чрез създаването на работни групи основните параметри в тези насоки ще бъдат очертани и анализирани. Премиерът заяви, че още с встъпването в длъжност на новия премиер на Република Северна Македония, той ще поиска среща, за да бъдат уточнени работните групи.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн