Трима старозагорци покориха най-високия връх в Африка

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

снимка1IMG_5491Старозагорските височинни туристи Калин Иванов, Пламен Димов и Павел Цонев се завърнаха след успешна експедиция за покоряването на връх Ухуру в планината Килиманджаро в Танзания, висок 6000 м. Днес в Община Стара Загора те бяха приветствани от началника на отдел “Спортни дейности” Петко Крумов.

“За нас е гордост, че сте развели българския трибагреник на най-високия връх в Африка. Радваме се, че спортът в Стара Загора се развива и млади хора като вас прославят града и страната ни”, каза Крумов.

По време на срещата алпинистите споделиха преживяванията си по време на 6-дневното приключение. “Започнахме изкачването точно в полунощ, за да може да посрещнем изгрева на върха и за наша радост видяхме една прекрасна гледка”, сподели най-опитният от тримата Калин Иванов. Те са категорични, че ще продължат да се занимават с алпинизъм, като загатнаха, че подготвят създаването на нов Алпийски клуб в Стара Загора.

Старозагорците получиха подарък – първите два тома от поредицата „Стара Загора: 100 портрета“ с пожелание да продължават да покоряват все повече върхове и да бъдат част от тази поредица.

Изкачването на 6-хилядника беше в памет на алпиниста Атанас Скатов, който остана завинаги в полите на планината Каракорум при неуспешен опит за изкачване на връх К2, и включваше 14 любители алпинисти от цяла България.

IMG_5483

Снимка: Гугъл карти - https://www.google.com/maps

Снимка: Гугъл карти – https://www.google.com/maps

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн