Защо I-лъчите се използват в структурните стоманени конструкции?

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
imgI-лъчът, наричан още H-греда, широка греда, W-греда, универсална греда (UB) и валцована стоманена греда, е избраната форма за конструкции от структурна стомана. Дизайнът и конструкцията на I-лъча го правят уникално способен да издържа на различни натоварвания.

Инженерите широко използват I-лъчи в строителството, образувайки колони и греди с различни дължини, размери и спецификации. Като производител на стомана в Средния Запад, Swanton Welding има опит в производството на I-греди и други видове компоненти от структурна стомана.

Форма и структура на I-лъча

I-лъчът се състои от две хоризонтални равнини, известни като фланци, свързани с един вертикален компонент или платно. Формата на фланците и платното създават напречно сечение “I” или “H”. Повечето I-греди използват структурна стомана, произведена от производител на стомана, но някои от тях са изработени от алуминий. Инфраметалните конструкции, като въглеродната конструкционна стомана и високоякостната нисколегирана конструкционна стомана, имат различни приложения – като строителни рамки, мостове и общи конструктивни цели.

I-лъчите се предлагат с различно тегло, дълбочина на напречното сечение, ширина на фланеца, дебелина на платното и други спецификации за различни цели. При поръчка на I-лъчи, купувачите ги класифицират според материала и размерите. Например, 11х20 I-лъч ще бъде с дълбочина 11 инча и тегло 20 паунда на фут. Строителите избират конкретните размери на I-лъчите според нуждите на конкретната сграда. Строителят трябва да вземе предвид много различни фактори, като например:

1. Отклонение. Строителят ще избере дебелината, за да сведе до минимум деформацията на гредата.
2. Вибрация. Определената маса и твърдост се избират, за да се предотвратят вибрациите в сградата.
3. Огъване. Силата на напречното сечение на I-лъча трябва да съответства на границата на провлачване.
4. Изкривяване. Фланците са избрани така, че да предотвратят локална, странична или усукваща деформация.
5. Напрежение. Строителят избира I-лъча с дебелина на платното, който няма да падне, да се огъне или да пулсира под напрежение.

Дизайнът на I-лъча му позволява да компенсира високото напрежение, вместо да се огъва. За да се постигне тази цел, по-голямата част от материала в I-лъча се намира в областите на аксиалните влакна – мястото, където изпитва най-голямо напрежение. Идеалните греди имат минимална площ на напречното сечение, изисквайки възможно най-малко материал, като същевременно се запазва желаната форма.

Използване на I-лъчи, създадени от производители на стомана

I-гредите имат различни важни приложения в строителната индустрия за конструкционна стомана. Те често се използват като най-важните поддържащи греди или основни рамки в сградите. Стоманените I-греди осигуряват цялостта на конструкцията с непроменена здравина и поддръжка. Огромната мощност на I-лъчите намалява необходимостта от използване на многобройни опорни конструкции, спестявайки време и пари, като същевременно прави конструкцията по-стабилна. Гъвкавостта и надеждността на I-лъчите ги правят желан ресурс за всеки строител.

I-лъчите са предпочитаната форма за конструкции от конструкционна стомана поради високата им функционалност. Формата на I-лъчите ги прави отлични за еднопосочно огъване успоредно на платното. Хоризонталните фланци се съпротивляват на движението на огъване, докато платното се съпротивлява на напрежението на срязване. Те могат да издържат на различни видове натоварвания и напрежения на срязване без да се изкривяват. Също така са икономични, тъй като формата “I” е с икономичен дизайн, който не използва излишна стомана. Благодарение на голямото разнообразие от видове I-греди, има форма и тегло за почти всички изисквания. Универсалната функционалност на I-лъча е това, което му дава алтернативното име universal beam или UB.

Производство на стоманени I-лъчи

Когато се нуждаете от I-лъчи за какъвто и да е вид строителни работи, обърнете внимание на производството на стоманени греди за бързо, ефективно и достъпно изпълнение на поръчките. Успешното производство на стоманени греди изисква много опит, знания, упорита работа и специализирани инструменти. Не се доверявайте на която и да е компания за вашите I-лъчи.

Като производител на стомана в Толидо, щата Охайо, компанията Swanton Weldig имат опит и разполагат с квалифициран екип за производство на стомана, от които се нуждае вашият проект.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн