Изградиха декоративен лавров венец около Паметника на загиналите във войните старозагорци

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

657638IMG_5466Община Стара Загора приключи дейностите по изграждане на ниска декоративна ограда, тип “лавров венец”, около основата на Паметника на загиналите във войните старозагорци – скулптурна композиция на “Свети Георги” в парк “Александър Стамболийски”.

Поставянето на съоръжението беше одобрено от членовете на Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора и от автора на мемориала – скулптора Любомир Добрев. Целта на оградните елементи е предпазването на паметника от вандалски прояви и се наложи след поредица разрушения в ниската част на композицията. По време на дейностите са възстановени липсващите букви, подменена е нимбата на Св. Георги Победоносец, представляваща ореола над главата на светеца, и е извършено почистване.

Паметникът-скулптурна композиция на “Свети Георги” е посветен на загиналите 2722 старозагорци във войните за освобождението и националното обединение на България от 1912-1913 г., 1915-1918 г. и 1944-1945 г. Представлява мраморна пресечена пирамида, върху която е поставен куб. Върху куба се издига мраморна колона, на върха на колоната е високата два метра бронзова фигура на свети Георги Победоносец на кон, с копие, пронизващ змей – символ на воинската храброст. Монументът е открит на 5 октомври 2002 година по инициатива на Съюза на ветераните от войните.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн