Рестарт на отношенията между Тракийските университети в Стара Загора и Одрин

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

2 (21)1 (23)Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков посрещна делегация на Тракийски университет – Одрин, водена от заместник-ректора проф. Мурат Тюркйелмаз, с участието на представители на бизнеса в Турция. Участие в срещата взе и ръководството на “Неохим” АД – Димитровград.

Работната визита постави началото на изпълнението на две нови и амбициозни инициативи – подновяване на отношенията между двете висши училища и усилена работа както от страна на науката, така и на българския и турския бизнес.

Сътрудничеството на Тракийски университет – Стара Загора с Тракийски университет – Одрин датира отдавна, но в последните години то е по-слабо. В тази връзка по предложение на доц. Ярков беше взето решение да бъде даден пълен рестарт на отношенията с подписването на нов меморандум за сътрудничество. Новото споразумение ще е съобразено с актуалните тенденции в науката и висшето образование и ще дава възможност за сключване на последващи анекси с конкретни задачи в различна насоченост. Подновените отношения ще отворят вратите на двата университета за трансфер на преподаватели, ресурси и възможности за съвместно участие в научни проекти.

Заместник-ректорът проф. Тюркйелмаз сподели, че веднага ще започнат работа по осъществяването на идеята: “Ние сме братски университети, но темпото на отношенията ни намаля и сега ние ще ги възстановим и надградим с нови идеали. Вярвам, че двамата ректори ще поддържат приятелски отношения. Благодарим за топлото посрещане, тук се почувствахме така, както се чувстваме и в нашия Тракийски университет. Започваме подготовката на официалните документи за меморандума, които ще подпишем в края на януари месец.”

5 (7)Друга важна тема, която беше обсъдена по време на работното посещение, е бъдещето на зелената енергия, към която върви светът. Председателят на КРИБ – Хасково и изпълнителен директор на димитровградския “Неохим” Стефан Димитров сподели, че има бъдеще в това да бъде показано как може да бъде използвана водата – да бъде превърната в енергия, която да бъде оползотворена и е време новите технологии, които създава науката, да бъдат използвани от бизнеса в практиката: “Като изпълнителен директор на един от най-големите производители на водород в България съм на мнение, че това, което ще се случва следващите години е свързано с водородните технологии. Все повече се говори не за синия водород, а за зелените енергии. Основната визия е, че човечеството все повече и повече се стреми да промени облика и средата, в която живее и се опитва да запази природата. Днес всички, които участваме в тази среща, имаме обща насока, свързана с опазването на човечеството, а тя минава през това да бъдат опознати новите технологии и да бъде започнато тяхното прилагане не само в науката, а и в бизнеса. Енергията в България става прекалено скъпа и ако не бъдат направени бързи стъпки, за което разчитаме основно на науката и университетите, няма как да се получи желаният плавен преход.”

Ректорът на Тракийския университет в Стара Загора доц. д-р Добри Ярков оцени високо постиженията на турските си колеги и заяви, че опитът ще бъде споделен: “Вярвам, че рестартирането на нашите отношения ще доведе до позитиви за двата университета и за бизнеса – не само в Одрин и Стара Загора, а и на Турция и на България в областта на новите предизвикателства, на трансформацията на икономическия модел от високовъглеродна към нисковъглеродна икономика, както и в запазване на околната среда и превенция на климатичните промени.”
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн