Община Казанлък да поеме управлението на Дома-паметник на Бузлуджа е вариант за спасението му

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Мозайката се е хванала за главата от бавните и почти символични опити да бъде спасена

Мозайката се е хванала за главата от бавните и почти символични опити да бъде спасена. Инспектиращите пък са с маски, вероятно за да не се заразят със социализъм

Арх. Дора Иванова представи идеите си за обезопасяване и функциониране на сградата на паметника Бузлуджа пред дарители, представители на Областна управа – Стара Загора, общинското ръководство в Казанлък и общински съветници. От презентацията – през финансиране, проектиране и отваряне за посещения стана ясно, че освен дарения, се разглеждат възможности за европейско финансиране и дори заем, които средства посещенията на сградата биха могли да възвърнат във времето. В началото на 2022 г. ще бъде представен конкретен бизнес план. Тя представи част от екипа си и изрази задоволство, че мозайките на монумента вече са напълно съхранени.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова фокусира вниманието на участниците в срещата върху възможността общинските съветници да се запознаят с направеното за монумента и перспективата той “да се събуди”: „Алтернативите, които арх. Дора Иванова е разработила с екип от специалисти от световна величина, са в посока Бузлуджа още идното лято да отвори за посещения. За това ще е необходимо да се почисти покривът, както и вътрешността на основната сграда, да се направи подход, за да може туристите да виждат сградата отвътре“ – отбеляза Галина Стоянова. След укрепване на покрива предстои консервация и социализация на основната сграда и пилона.

Галина Стоянова очерта някои от възможните варианти за бъдещето на монумента: „Една от възможностите е общината да поиска за управление Бузлуджа и това става чрез Вас, общинските съветници. Ако го подкрепите – държавата ще реши дали да го направи или не. След това смело решение трябва да сме наясно, че за позитивите от посещението на над 100 000 туристи годишно трябва да мислим малко по-надалеч. Другият вариант е Държавата да продължи да прехвърля отговорността между властите, партиите и идеологиите. Прехвърлянето на Бузлуджа за управление и стопанисване на Община Казанлък е много “голяма лъжица”, да, дори за една от големите общини, каквато е Казанлък, по-голяма от някои областни центрове в страната. Но трябва да мислим смело, особено, когато се събуждаме и пред очите ни е Бузлуджа. Ние трябва да решим дали да поемем тези риск и отговнорност за бъдещето. Вече имаме опит като община с гробниците в Долината на тракийските царе. Когато държавата ни ги даде за управление, ние кандидатствахме за тяхното съхраняване и социализация. Опазили сме всички, последно остана „Оструша“, по която работим в момента. За да експонираме Долината направихме много, въпреки че не Общината е собственик, но ние носим отговорността.”

24 (1)22 (5)След презентацията на арх.Дора Иванова бяха наградени всички дарители – българи и чужденци, които финансираха спасяването на изкуството в Бузлуджа. Фондация “Проект Бузлуджа” официално представи резултатите от кампанията “Осинови мозайка”, чрез която тази есен всички мозайки в паметника бяха стабилизирани и опазени.

Арх. Дора Иванова благодари на всички дарители и доброволци и припомни, че само в рамките на два месеца са набрани необходимите средства за опазване на мозайките от разруха. В кампанията се включиха общо над 100 дарители и над 100 доброволци. “Подобен успех за опазване на културно наследство е изключителен за България” – отбеляза тя.

Сред основните дарители в кампанията са десетте осиновители на мозайки, които финансираха спасяването на конкретно мозаечно произведение, включително арх. Георги Стоилов – автор на паметника Бузлуджа, Галина Стоянова – кмет на община Казанлък, д-р Константин Йорданов Стоичков, адв. Роман Желев и д-р Антония Бозукова, големите фирми в сферата на тежката промишленост в района, представители на туристическия бранш, изкуството и др.

За първи път бе представено специално изготвеното видео “Спасени от разруха”: https://youtu.be/EnjbO5DPsDs

Събитието беше организирано от Община Казанлък в партньорство с фондация “Проект Бузлуджа”.

Бел. ред.: Нека не забравяме, че след 1989 г. държавата, включително под управлението на БСП (Луканов, Виденов, Станишев, президента Първанов), позволи с лека ръка монументът на връх Бузлуджа като артефакт от 45-годишния период на социализма да бъде разграбен, а след това и да бъде съсипан от дъждовете и снеговете. Години наред в него се влизаше безпрепятствено. И когато сградата остана кажи-речи само на бетон, започна едно показно, но твърде вяло и силно разлято във времето усилие да бъде съхранено поне каквото е останало от нея. “Чинията” се руши вече повече от 32 години. Както е тръгнало, ще минат и нови 45 години от текущата епоха, преди паметникът да бъде възстановен. Ако бъде поет от Община Казанлък, със сигурност шансовете му за спасение ще станат по-реалистични.

Buzludzha dom-pametnik 80-te godini

Инспектиращите - с маски. За да не се заразят със социализъм, навярно.

Buzludzha_chinia_3

Buzludzha zala 3
#vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн