Математически успехи на старозагорски ученици през ноември 2021 г.

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Любомир Любенов

Любомир Любенов

През ноември 2021 г. старозагорски ученици участваха в две престижни състезания по математика – Световния турнир на градовете и олимпиадата на фондация „Леонард Ойлер” – „Формула на единството”, съобщи Любомир Любенов, организатор на математически състезания.

Проф. Йордан Табов от БАН е селектирал решенията на българските участници в 43-ия Световен турнир на градовете и за награда от международното жури в Москва е представена работата на Йоан Йорданов от 11. клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан” – Стара Загора. Заедно с работата на Йоан на международното жури са представени за награди и работите на ученици от Софийската МГ, Първа Частна МГ – София, ПМГ – Варна, ПМГ – Бургас и ПМГ – Габрово.

Сред участниците в квалификационния кръг на олимпиадата „Формула на единството” са Елизабета Казале от 2. ОУ „П. Р. Славейков” – Стара Загора, Павел Казаков, Ивайло Косев, Йоан Михайлов, Любен Карбанов и Радослав Балкански от ППМГ „Гео Милев” – Стара Загора, както и Иван Канев от ПГКНМА „Проф. Минко Балкански” – Стара Загора. Финалистите ще бъдат излъчени в края на 2021 г. Все още е актуална и поканата на организационния комитет, адресирана до кмета на Стара Загора г-н Живко Тодоров за участие на старозагорски ученици в обучение след финалите на олимпиадата.

Междувременно канадското списание „Crux Mathematicorum” публикува списъка на решилите задачите от броевете на списанието. В списъка на решилите задачи е и Академията по математика в Стара Загора. Сред колективните участници, освен Академията по математика в Стара Загора, са участници от Испания, САЩ, Грузия, Кипър, Канада и Индия.

Старозагорските участници са представили, след обсъждане на занятия на Академията по матеиматика, решение на тригонометрично тъждество на виетнамския математик Nguen Viet Hung с приложение на неравенството на швейцарските математици Paul Finsler – Hugo Hadwiger.

Заниманията на старозагорската Академията по математика през месец ноември и декември са дистанционни – с изпращане на материали по електронната поща. Желаещите да се запишат за обучение в Академията следва да посетят Центъра за подкрепа на личностното развитие в Стара Загора или да изпратят запитване на електронен адрес competitions@abv.bg, като посочат имена, клас и училище.

Решението на задачата на Нгуен Виет Хунг:
564376387698
#svz

бутон за сайт


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн