В Русия дават антиваксъри на прокурор, искат отнемане на дипломи от лекари за лъжлива информация

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Vaksina KoronavirusСлужбата по здравен надзор на Русия събира информация за противниците на ваксинацията, за да я предаде в прокуратурата и Следствения комитет на федерацията, съобщават руските медии. За целта “Росздравнадзор” наблюдават социалните мрежи, месинджъри като WhatsApp и регионалните средства за масова информация. На първо място се обръща внимание на активните антиваксъри, в това число – на лекарите сред тях, според публикация на РИА “Новости”.

По-рано известни руски лекари написаха открито писмо до политици и артисти, неподдържащи имунизацията, като им предложиха да посетят червените зони на Ковид отделенията в болниците.

“Известия” съобщава, че в Следствения комитет и прокуратурата са предадени данни за 37 руски антиваксъри, от които може да бъде потърсена наказателна отговорност под формата на глоби, общественополезен труд или дори лишаване от свобода от 1 до 3 години.

Интересът на органите е най-вече към медицинските лица, активно разпространяващи подчертано невярна информация за вреда от ваксинацията. “Росздравнадзор” е поръчал на териториалните органи да докладват в Следствения комитет и прокуратурата за антиваксъри.

В публикациите се цитират членове от Наказателния кодекс на Русия, предвиждащи отговорност за публично разпространение под формата на достоверни съобщения на подчертано лъжлива информация за обстоятелства, представляващи заплаха за живота и безопасността на гражданите, или за предприеманите мерки по осигуряване на безопасността на населението. Наказателна отговорност се предвижда и за разпространение на невярна информация, водеща до тежки последствия.

Директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология “Гамалея” Александър Гинзбург и сенаторът Александър Башкин – кандидат на медицинските науки, са подкрепили предложението да се лишават пожизнено от дипломите им лекари, които убеждават пациентите да не се ваксинират. “Погубват хората, убиват ги. Що за лекари са това?” – е казал Гинзбург.

Вирусологът д-р Жанна Бикаева споделя мнение, че за да се мотивират хората да се ваксинират е достатъчно да им бъдат показани препълнените Ковид-отделения и да чуят какво казват пациентите, попаднали в реанимация. “Всеки втори от тях съжалява за това, че не се е ваксинирал против коронавирус” – свидетелства тя.
#

vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн