Германците се споразумяха за министерствата в бъдещото федерално правителство начело с Олаф Шолц

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Роберт Хабек, Аналена Бербок, Олаф Шолц, Кристиан Линднер

Роберт Хабек, Аналена Бербок, Олаф Шолц, Кристиан Линднер. Снимка “Шпигел”

Германия е още по-близо до ново правителство. Два месеца след изборите за Бундестаг днес в Берлин приключиха коалиционните преговори между трите партии: първата политическа сила – Социалдемократическата партия (SDP, ГСДП) заедно със Зелените и либералната Свободна демократическа партия (FDP, СвДП), които се наредиха се на трето и четвърто място по брой депутати, съобщи Deutsche Welle.

Олаф Шолц ще е новият канцлер на Германия

Начело на новото правителство ще застане социалдемократът Олаф Шолц, който досега беше вицеканцлер и министър на финансите в широката коалиция с християндемократите на Ангела Меркел. ХДС/ХСС останаха на второ място на изборите за Бундестаг и ще бъдат главна опозиционна сила в парламента, а досегашната канцлерка Ангела Меркел се оттегли по свое желание след 16 години като правителствен ръководител.

Очаква се останалите ключови позиции в новото правителство да бъдат разпределени между Зелените и либералите. След многоседмично премерване на силите в спор за ключовото Финансово министерство, по всичко личи, че поста ще поеме лидерът на либералите Кристиан Линднер. Роберт Хабек, един от двамата председатели на Зелените (заедно с Аналена Бербок), който също се бореше за поста финансов министър, по всяка вероятност ще получи специално създаденото ново суперминистерство на икономиката, енергетиката и опазването на климата. Съпредседателката на Зелените Аналена Бербок ще бъде министърка на външните работи.

Социалдемократите ще получат шест министерски поста в новото правителство, Зелените – 5, а СвДП – 4.

По-високо минимално заплащане, но без повишаване на данъците

Коалиционните преговори продължиха повече от месец. До последно партиите водиха остри спорове най-вече по двете теми, които попаднаха в ресорите на двамата конкуриращи се министри Хабек и Линднер: за парите и за климатичната политика. Носещата конструкция на трипартийното коалиционно споразумение е общият възглед, че Германия се нуждае от “широкомащабно обновление” и от решителен пробив напред. Главните предизвикателства, пред които е изправена страната са климатичните промени, дигитализацията, подсигуряването на благоденствието на хората и запазване на социалната хомогенност на обществото, смятат трите партии.

Либералите отстояха възгледа си, че в Германия не бива да се повишават данъците. В съответствие с желанието на социалдемократите пък ще бъде увеличена минималната часова ставка: когато новото правителство поеме ръководството на страната, заплащането ще бъде вдигнато на минимум 12 евро на час. Главният приоритет на Зелените е опазването на климата. По тази тема трипартийната коалиция възнамерява да ускори раздялата с фосилните горива, която трябва да бъде осъществена до 2030-а, а не до 2038-а година, както беше предвидено досега. До 2030-а година по пътищата на Германия трябва да се движат и поне 15 милиона електромобила. По отношение на миграцията новото правителство също смята да ускори някои процедури – най-вече за събирането на разделени семейства и за репатрирането.

И още нещо любопитно: понижава се минималната възраст за избирателите. Занапред на избори за Бундестаг и за Европейски парламент бюлетините си вече ще могат да пускат всички гласоподаватели над 16-годишна възраст.

Освен това новото правителство планира въвеждането на “контролирана” продажба на канабис в лицензирани търговски обекти.

Предстои финално одобрение от партиите

Трите партии искат да подпишат коалиционното споразумение още тази седмица. После то трябва да бъде одобрено на съответните партийни форуми.

Социалдемократите и либералите ще се произнесат на конгреси в началото на идния месец, а Зелените ще проведат допитване до членовете си.

*  *  *

Трите партии, които планират да сформират правителство в Германия, обявиха на пресконференция в сряда в Берлин, че са финализирали споразумение за управляваща коалиция, съобщи n-tv.de.

Сделката идва, след като 21 представители на трите партии – лявоцентристките социалдемократи (SPD), природозащитниците Зелените и фокусираните към бизнеса Свободни демократи (FDP) – се срещнаха за заключителните преговори по-рано през деня.

Какви са някои от политиките в сделката?

* В идеалния случай Германия ще премахне въглищата до 2030 г.;
* Ръст на железопътния товарен транспорт с 25% и поне 15 милиона електрически коли по пътищата до 2030 г.;
* Имигрантите да могат да кандидатстват за гражданство след пет години и да се позволява двойно гражданство – огромна промяна за хиляди етнически турци, много от които остават чужди граждани след десетилетия в Германия;
* Увеличаване на минималната работна заплата до 12 евро на час;
* Легализиране на регулираната продажба на канабис;
* Изграждане на 400 000 нови апартамента годишно за борба с жилищната криза;
* Възрастта, даваща право на гласуване, да се намали на 16 години;
* Създаване на имиграционна система, базирана на точки, за да бъдат привличани квалифицирани работници.

Хабек, Шолц, Линднер

Хабек, Шолц, Линднер

Хабек става заместник-канцлер, Линднер – негов заместник

SPD, Зелените и FDP се споразумяха за разделение на отговорностите, което дава на социалдемократите шест министерства. Зелените получават пет ресора, либералите (FDP) четири. Вицеканцлер ще бъде “зеленият” Робърт Хабек, а либералът Кристиан Линднер ще бъде негов заместник.

SPD (Социалдемократическата партия на Германия) ще отговаря за следните 6 министерства:

* Вътрешни работи и Родина;
* Труд и социални дейности;
* Отбрана;
* Здраве;
* Строителство;
* Икономическо сътрудничество и развитие.

Ръководителят на Федералното канцлерство с ранг на федерален министър също се осигурява от SPD. Тази служба трябва да отиде при Волфганг Шмид, преди това държавен секретар в Министерството на финансите и дългогодишен довереник на Шолц.

Съюз 90 / Зелените ще отговарят за следните 5 министерства:

* Министерство на външните работи;
* Икономика и защита на климата;
* Семейство, възрастни хора, жени и младежи;
* Околна среда, опазване на природата, ядрена безопасност и защита на потребителите;
* Храна и земеделие.

Зелените също имат право да предложат еврокомисар, при условие, че председателят на Комисията не е от Германия.

Свободната демократична партия (FDP) ще отговаря за следните 4 министерства:

* Финанси
* Правосъдие;
* Транспорт и цифровизация;
* Образование и изследвания.

Зелените ще имат власт над всички въпроси, свързани с климата и опазването на природата: Робърт Хабек ще оглави мегаминистерство, което съчетава икономиката и опазването на климата – Министерство за околната среда, опазването на природата, ядрената безопасност и защитата на потребителите.

Постепенното премахване на въглищата все още не е обвързващо, а само “в идеалния случай” през 2030 г., пише Martin Knobbe, ръководител на берлинското бюро на “Шпигел”. Според повечето експерти обаче ранното излизане е от съществено значение, за да се постигне доближаване до целта за ограничаване на затоплянето в рамките само на 1,5 градуса.

Коалиционното споразумение също не е склонно да прави конкретни изявления за цената на въглеродния диоксид (CO2), решаващ контролен фактор за изменението на климата. В него се казва само следното: “Разчитаме на покачващите се цени на въглеродния диоксид като важен инструмент, съчетан със силен социален баланс, и ще подкрепяме по-специално хората с по-ниски доходи. На още едно място се споменава, че “CO2 не трябва да пада под 60 евро на тон в дългосрочен план”.

Сред Зелените вече има слухове, че Бундестагът скоро ще трябва да гласува локдаун в Германия.

Сега либералите вероятно ще се доближат до идеята, че в един момент ще трябва да обмислят и задължителна ваксинация. Въпреки че е ясно, че тази стъпка не помага много в острата ситуация.

Федералните щати вече затягат мерките си почти всеки ден, има полицейски час, ограничения за контакти, затворени клубове и концертни зали. “Така че преживяваме дежа вю, страна, която отново е полузаспала” – казват немците.

“Какъв е курсът на Германия, за какво се застъпва Германия? Трябва да сме наясно с това много бързо”, предупреди австрийският канцлер Александър Шаленберг от консервативната Австрийска народна партия.

„Коалицията на светофара трябва да се съсредоточи върху европейската политика, в противен случай има голям риск Германия да бъде дерегистрирана там“, подчертава европейският политик от ХСС Манфред Вебер, който оглавява Европейската народна партия в Европейския парламент. Предишният финансов министър и бъдещ канцлер Олаф Шолц в никакъв случай не е непознат за Брюксел. “Но Ангела Меркел оставя голяма празнина“, подчертава човекът от ХСС.
#

spodelime


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн