Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов: Нужна е модерна концепция за недовършения културен дом

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Яворовите празници ще са добро начало за съвместните инициативи между община Чирпан и Старозагорската опера

сн. 1сн.2Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов и директорът на Държавната опера – Стара Загора Огнян Драганов обсъдиха експериментален проект, който да съсредоточи обществен интерес към бъдеща модерна архитектурна концепция. „В търсене на решение за сърцето на Чирпан възникна идеята за представяне на грандиозния спектакъл „Атила“ от Джузепе Верди в недостроената от миналия век сграда за културен дом. Коментирахме с оперно изкуство да поставим началото на края на този недовършен обект. Най-подходящото време ще е следващото лято. Същевременно трябва да стартира и публично обсъждане на евентуален проект на модерна енергоефективна сграда, която да обедини потребности и възможности с визия и дизайн и да се превърне в европейско място за културни и обществени събития. Да е гордост за чирпанлии“ – допълни Крачолов. За него е важно както мнението на жителите, така и становището на мениджърите в сферата на културата и строителните експерти, защото съоръжението трябва да е плод на изключително сътрудничество и програмно финансиране.

Общинското ръководство се надява скоро да приключи техническото обследване на сградата, забавено заради пандемията. „Очакваните варианти в становището на екипа за конструктивната годност са два: единият – скъпо укрепване на ерозиралата съществуваща постройка и дострояване и вторият – по-реалистичен: събаряне, подготовка и изграждане на съвременен културен дом. Решението ще го вземе местният парламент след публично обсъждане“, уточни кметът.

Яворовите празници ще са добро начало за съвместни инициативи между община Чирпан и Старозагорската опера. Кметът Крачолов, зам.-кметът Гергана Микова и директорът на хуманитарната дирекция Ангелина Паскалева разговаряха с ръководителя на Старозагорската опера за традиционните чествания на почит към големия български поет, драматург и революционер Пейо К. Яворов и участия в празничния календар на общината.

Чирпанлии и гостите на града ще бъдат зрители още в януарските Яворови дни на оперния концерт „Пролет през есента“, след като се запали огънят на поезията, а през септември 2022 г. публиката ще се радва на изпълненията на Балета на Старозагорската опера и на изключителната оратория „Моление“ с режисьор Огнян Драганов и диригент Старозагорския Митрополит Киприан.

Chirpan Dom na kulturata
#gerb

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн