Юбилейна вечер 40 години спътници “Интеркосмос България-1300″ – 11.11.2021, програма

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Проект Интеркосмос България 1300 - 411 ноември 2021 г. от 18.00 ч., в голямата зала на Регионална библиотека “Захарий Княжески” – Стара Загора

Организатори:
Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките (ИКИТ БАН)
Астрономическа обсерватория “Юрий Гагарин” – Стара Загора
Регионален академичен център Стара Загора
Граждански клуб ЛИПА
С подкрепата на Община Стара Загора

През 2021 г. се навършват 40 години от едно от най-значимите български научни постижения в областта на космическите изследвания, свързани с програмата България-1300. Тя бе осъществена през 1981 година в чест на 1300-годишнината от създаването на Българската държава, включваща два изследователски спътника. Първият спътник Интеркосмос България 1300 е изстрелян на 07.08.1981 г. в почти полярна орбита с височина около 900 км, с комплекс от 11 български научни уреда за измерване на плазмата и за изучаване на йоносферно-магнитосферните взаимодействия, както и от лазерен отражател за геодезични измервания. Вторият спътник Метеор Природа с научна апаратура за дистанционно изучаване на природните ресурси на Земята, разработена с участието на българските учени, е изстрелян на 10.07.1981 г. на слънчево-синхронна орбита 650 км. Научните резултати, получени от обработването на спътниковата информация се използват от целия свят и се публикуват и до днес.

ПРОГРАМА

1. Доклад на тема: 40 години спътници Интеркосмос България – 1300
доц. Таня Иванова, ИКИТ БАН

2. Представяне на проект, иницииран от Граждански клуб ЛИПА за изграждане на монумент с копието на спътника “Интеркосмос България-1300″.
Стартиране на дарителска кампания за изграждане на монумента.

Набирателна сметка: Обществен дарителски фонд – Стара Загора
ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА
IBAN: BG02FINV915053BGN0DJ4D
Банков код: FINVBGSF
Основание: дарение монумент спътник

Презентатори:
доц. Алексей Стоев, директор на филиал ИКИТ БАН, Стара Загора
арх. Пламена Гогошева, ръководител на проектния екип

3. Обявяване и връчване на наградите от конкурса “Идеи за приложение на поликарбонатни и акрилни листове в изграждането на градската среда и интериор”, в който участва и проектът Монумент “Интеркосмос България-1300″.

Представители на Община Стара Загора
Александър Белкин, управител на компания ПАНХИМ, част от ПЛАЗИТ-ПОЛИГАЛ ГРУП
Представители на Камара на архитектите в България, клон Стара Загора
Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, председател на Граждански клуб ЛИПА и координатор на Регионален академичен център Стара Загора
Водещ: Тони Куцаров, Граждански клуб ЛИПА

Входът за събитието е свободен, при спазване на всички противоепидемични изисквания. Присъствено ще се допускат само лица със зелени сертификати, съгласно заповед на МЗ № РД-01-890 от 03.11.2021 г. За непритежаващи такива сертификати пред входа на залата ще бъде организирано тестване с бърз антигенен тест и при отрицателен резултат на теста лицата ще бъдат допускани в залата. За целта тези, които ще се тестват, е необходимо да дойдат най-малко 30 минути по-рано. Цена за тестване – 10 лв.

Събитието ще се предава онлайн през платформа ZOOM. Линк за свързване:
https://us02web.zoom.us/j/81612900041?pwd=bi9leENPMTEzU3Z0SjlvT1pNazgydz09

ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн