Представят проекта за монумент на спътника „Интеркосмос България–1300“ на тържествена вечер

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Проект Интеркосмос България 1300 - 4Макет_монумент Интеркосмос България 1300На 11 ноември от 18.00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се проведе тържествена вечер, посветена на 40-годишнината от изстрелване на спътници „Интеркосмос България 1300“. Организатори на събитието са Институтът за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, Регионален академичен център Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА и Търговско-промишлена палата – Стара Загора, с подкрепата на Община Стара Загора. Форумът се провежда при спазване на всички противоепидемични изисквания и ще се предава онлайн през платформа ZOOM. Линк за свързване:

https://us02web.zoom.us/j/81612900041?pwd=bi9leENPMTEzU3Z0SjlvT1pNazgydz09

По време на събитието ще бъде представен проект, иницииран от Граждански клуб ЛИПА за изграждане на монумент с копието на спътника „Интеркосмос България – 1300“, като символ на космическата слава на Стара Загора. Проектът е разработен от екип, ръководен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев – ръководител на  Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която изигра решаваща роля за реализирането на програмата „Интеркосмос България – 1300“.

Ще бъде обявена дарителска сметка за набиране на средства за изграждане на Монумента, като се разчита на подкрепата на българи от страната и чужбина, които да станат съпричастни към увековечаването на най-значимото българско научно постижение в областта на космическите изследвания. Изпращаме ви снимка на макета на Монумента, който ще бъде представен на форума.

На събитието ще бъдат обявени наградите от конкурса „Идеи за приложение на поликарбонатни и акрилни листове в изграждането на  градската среда и интериор“, в който участва проектът  Монумент „Интеркосмос България – 1300“. Фирми от Стара Загора вече заявиха участие с материали и труд за реализиране на проекта.

Повече информация за събитието вижте на

 https://www.facebook.com/events/3087022081533777

#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн