Кметът Крачолов: Община Чирпан вече може да кандидатства за европейско финансиране

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

“Постигнахме го с разбиране от гражданите, с общи политически усилия, институционална подкрепа и с успешно взаимодействие между централната власт, Общинския съвет и Общината”

Кметът Ивайло КрачоловОбщина Чирпан вече може да кандидатства за финансиране по програми на Европейския съюз. Това стана възможно след излизането й от негативния списък на НАП чрез плащане на първата погасителна вноска към Държавен фонд „Земеделие“. В списъка тя бе включена заради непогасените в срок задължения в размер на 14 млн. лв. към ДФЗ. Парите представляват финансови корекции и лихви, определени заради погрешно изпълнение отпреди 5 години по т.н. „Воден проект“ за селата Зетьово, Гита и Свобода.

Общият размер на задълженията по проекта бе 25 млн. лв. Споразумение между Фонда, Министерството на финансите и Общината намали размера с близо една четвърт миналата година. За друга част местният парламент наскоро прие поемане на общински дълг от кредитна институция при добри условия. Очаква се просрочените лихви да бъдат погасени към земеделския фонд до месец септември 2024 г.

„Извървяхме дълъг път в търсене на законови възможности за компенсиране, погасяване и разсрочване на задълженията. Това ограничи инфраструктурното ни развитие в сравнение с други български общини, но вярвам, че с излизането от този списък на приходната агенция ние сме пред добра перспектива за външно финансиране и нови инвестиции. Постигнахме го с разбиране от гражданите, с общи политически усилия, институционална подкрепа и с успешно взаимодействие между централната власт, Общинския съвет и Общината“ – сподели кметът Ивайло Крачолов. В началото на своя кметски мандат той обеща, че ако се спазят всички срокове и се реализира планът му за действие в тази криза, то в края на 2021 г. и началото на следващата 2022 г. Общината ще излезе от списъка на НАП и над нея няма да тегне опасността от финансовото блокиране.

През този период кметската администрация активно разработи проекти за инфраструктура, градска среда, социалната политика и други сфери. “Предстои да кандидатстваме пред Агенцията по заетостта за ангажираните в сметосъбирането и озеленяването, които към настоящия момент общинският бюджет издържа и струват не малко на данъкоплатеца. Общината отново ще се върне в Местната инициативна група, ще търсим финансово обезпечаване за изграждането на три парка, спортна площадка, тротоарни настилки, закупуване на автомобили за Домашния социален патронаж и др.“, планира кметът.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн