Тракийският университет и Вила „Юстина“ ще си сътрудничат

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

DSC_2286„Бизнесът не може без науката и науката не може без бизнеса“ – категорични са ректорът на Тракийския университет в Стара Загора доц. д-р Добри Ярков и собственикът на Вила „Юстина“ и „Томика Метал” АД Милко Цветков.

Работна среща положи основите на едно бъдещо сътрудничество на Тракийския университет и Вила „Юстина“ и Томика Метал.

Вила „Юстина“ е бижуто на с. Устина, разположено в полите на Родопите, в близост до Пловдив. Тя разполага с една от най-модерните козевъдни ферми за френската порода Бойер, хиляди декари лозови масиви, винарна, рибовъдно стопанство, свързани взаимно по най-съвременния начин с енергоефективност и функционалност. На тяхна територия студенти от Аграрния и Ветеринарномедицинския факултет осъществяват практически обучения.

Бизнесмените проявиха интерес към новата порода говеда Галуей на Учебно-опитното стопанство. Стадо Галуей вече ще има и в земите на вила „Юстина“.

Те от своя страна ще предоставят безвъзмездно проекта си за козевъдната ферма на университета и в стопанството на висшето училище ще започне отглеждане и размножаване на стадо Бойер, чието месо е едно от най-предпочитаните в изисканите кухни в Америка и Западна Европа, а килограмът му варира около 60 долара.

Доц. Ярков и Милко Цветков определиха срещата като изключително ползотворна и отваряща нови хоризонти пред наука и бизнеса, които неизменно трябва да вървят ръка за ръка.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн