Непълна демо версия на машините за гласуване подвежда избирателите

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

5366877659Неприятен факт: на осемте демонстрационни машини за гласуване, които Районната избирателна комисия в Стара Загора получи във вторник следобед, е качена непълна демо версия, в която са изписани само 17 бюлетини в избора за президент и само 21 политически сили в избора за депутати. Броят е непълен – в действителност кандидатпрезидентските двойки са 23, а партийните листи в Старозагорския избирателен район са 27.

Като знаем колко ниска е компютърната грамотност на голяма част от избирателите, много от които не смеят да доближат дори банкомат, можем да предположим каква каша ще настане в главите на бабите и дядовците по селата, след като първо видят и пробват непълната демо версия, а на 14 ноември се изправят пред съвсем различния екран на машините в секциите. Слава Богу, поне опция за прелистване са включили – страниците са две.

Проблемът е забелязан от мнозина. От РИК – Стара Загора са запитали ЦИК защо идва такова непълно демо, но от там са им отговорили, че програмата е направена преди да е бил известен точният брой на регистрираните в отделните листи кандидати.

От утре 8-те демонстрационни машини тръгват на предизборно “турне” из региона. Първите им спирки ще са в Казанлък и Павел баня. Там ще са и първите неточно обучени избиратели.

Логичният въпрос, който не само ние, но и РИК и ЦИК следва да си зададат в тази ситуация, е възможно ли е в оперативен порядък заредената в машините за гласуване демоверсия да бъде коригирана с актуалните данни. Касае се все пак за софтуер, който може да бъде препратен по хиляди начини по места за подмяна.

Не сме оптимисти. Но все пак ще поискаме от изборната администрация да си свърши докрай работата.

Междувременно който има желание, може да се самообучи как се работи с изборната програма чрез качения на сайта на ЦИК демонстратор. Той се намира на следния адрес: https://www.cik.bg/suemg_14.11.2021/

В Стара Загора демо-машина има на разположение на гражданите на партерния етаж в бившия Синдикален дом.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн