Спират присъствените занятия в училищата в Старозагорска област за две седмици от утре (21.10.2021)

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Klasna_staiaДнес се проведе онлайн заседание на Областния медицински съвет, председателствано от областния управител Иван Чолаков. На него присъстваха д-р Станимир Станков, директор на РЗИ Стара Загора, д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“, управители и представители на болниците в областта, на общините, на РЗОК, РУО, ОД МВР, БЧК, ОДБХ, РДПБЗН и на Тракийския университет.
Иван Чолаков запозна присъстващите с повода за заседанието – обсъждането на заповедта на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров от 19 октомври, от която произтича необходимостта да се вземе решение как в условията на разрастващата се ковид вълна да се процедира с учебните заведения на ниво община.

Д-р Станков представи данни за ситуацията с COVID-19. На 14-дневна база заболеваемостта в Старозагорска област е 626 на 100 000 души. Най-висока е тя в община Стара Загора – 884.569. В Казанлък е 532.113, в Мъглиж – 481.83, в Николаево – 330, в Гурково – 589,04, в Павел баня – 233.8, в Опан – 845.07, в Раднево – 857.22, в Гълъбово – 533.4, в Чирпан – 581.12, в Братя Даскалови – 392.55.

Д-р Перчемлиева съобщи предложенията, които са били обсъдили предварително с РУО. Първото от тях беше спиране на присъствените занятия в учебните заведения на територията на област Стара Загора за период от 14 дни. Второто – присъствени учебни занятия да бъдат провеждани само с децата от първи до четвърти клас, а третото – общините, в които заболеваемостта е над 750 души на 100 000, да преминат изцяло на обучение в електронна среда, а тези с над 500 заболели да преминат на ротационен принцип.

След проведена дискусия членовете на Съвета взеха единодушно решението за спиране на присъствените занятия в учебните заведения на територията на област Стара Загора за период от 14 дни, считано от 21 октомври.

Епидемичната обстановка ще бъде постоянно проследявана и след изтичането на този 14-дневен срок ще се вземе решение в каква посока да се продължи.

Протоколът с решението от заседанието беше изпратен на министъра на образованието, който трябва да издаде заповедта за преминаване към електронно обучение на всички ученици от Старозагорска област.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн