Предлагат очен скрининг за детски гради и ясли в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_3123IMG_3116Немският апарат за очен скрининг при деца PlusОptiх представиха днес в детска градина №20 „Мир“ в Стара Загора. Уредът е предназначен за използване извън лечебните заведения, например в детски градини и ясли, и не изисква специални медицински познания.

На демонстрацията присъстваха д-р Антония Тодорова, началник на отдел „Здравеопазване“ и Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“ в Община Стара Загора.

Целта на скрининга е да се достигне до повече деца и още в ранна възраст да им бъде осигурена възможност за извършване на профилактика и ранна диагностика на евентуални проблеми.

Профилактиката на детското очно здраве има за цел ранно откриване, навременно лечение и предотвратяване на неблагоприятните здравни последици, резултат от детските очни заболявания. Скрининговите програми за детско зрение са изключително важни за ранното откриване на зрителни нарушения и могат да намалят значително дела на слабо развитото зрение. Въпреки относително високото ниво на информираност сред родителите по проблема, те недооценяват значението на профилактичните мерки.

Според данните, над 80% от откритите в ранната детска възраст очни заболявания са лечими.

Скриниговите резултати не са диагноза, но те дават основание за по-нататъшно изследване и проследяване от офталмолог-специалист, а при необходимост и съответното оперативно и консервативно лечение.

„Такъв апарат ще бъде от голяма полза за детските градини и яслите. Община Стара Загора ще направи всичко възможно за закупуването му“, коментира Иванка Сотирова, зам.-кмет „Образование, здравеопазване и социални дейности“.

IMG_3121 (1)IMG_3107 (1)
#

share button


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн