Денят на Стара Загора е неучебен за всички училища

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_2400 (1)Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров 5 октомври – Ден на Стара Загора е обявен за неучебен ден за училищата на територията на Община Стара Загора.

Преди 142 години на тази дата княз Александър Богориди полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията по време на Руско-турската война.

Празникът на града ще започне в 9.30 часа с тържествен молебен отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в Катедрален храм „Св. Николай”.

В 10.00 часа на площада пред Община Стара Загора ще бъдат издигнати националното знаме, на Стара Загора и на Европейския съюз. Тук ще се състои и ритуалът по предаване символичния ключ на града на кмета на Млада Загора.

В 10.45 часа признателните потомци ще отдадат почит на загиналите и ще поднесат венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора в парк „Пети октомври“. В 11.00 часа там ще бъде открита изложба „125 години организирано тракийско движение в България“, организирана от Тракийско дружество „Одринска епопея“.

Час по-късно Общинският духов оркестър ще поздрави жителите и гостите на Стара Загора с празничен концерт в парка.

Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон 2021“ ще бъде открита в 18.00 ч. в зала „Байер“.

Празничен концерт „150 години с името Стара Загора“, с участието на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, Детско-юношески народен хор „Жарава“, актьорите Ивелин Керанов и Елена Азалова със стихове за Стара Загора, ще зарадва старозагорци в Културен център „Стара Загора“ от 18.30 часа.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн