Спектакълът „Бомбето“ на ДКТ Пловдив взе Гран при на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ 2021

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

пиеро5пиеро8Наградата за най-добър спектакъл GRAND PRIX на дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ беше присъдена на Държавен куклен театър – Пловдив за спектакъла „Бомбето“. Това стана ясно по време на проведената снощи тържествена церемония на сцената на Кукления театър в Стара Загора.

Журито под председателството на режисьорката Веселка Кунчева, в което бяха и сценографката Мариета Голомехова, руската режисьорка Анна Иванова, композиторът Петър Цанков и театроведът Митко Новков избра наградата за музика да бъде спечелена от Милен Апостолов за спектакъла „Ученикът на смъртта“ на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“- Плевен, спектакъла „Хартиени истории“ на Фондация театър Корсар и спектакъла „Кълбо“ на Центъра за изкуства „За Родопите“ – Бостина.

Отличен за най-добра сценография беше спектакълът „Дневникът на един луд“ на Театър Кредо – София с автори Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека. Наградата за женска роля беше присъдена на Мелин Ердинч за спектакъла „Лукчо“ на Театър „Ателие 131“ – София, награда за мъжка роля грабнаха Калин Зафиров, Ахмет Исмаил и Богдан Бухалов за спектакъла „Лукчо“ на Театър „Ателие“ 313 – София.

Елитното жури присъди наградата за режисура на Катя Петрова за работата и в спектакъла „Бомбето“ на Държавен куклен театър – Пловдив. Отличието за експериментални и нови филми замина за Словакия и театър „Одиво“ – Банска Бистрица за спектакъла „Ignis Fatuus”.

Младите театрални критици Катерина Георгиева, Анита Ангелова, Наталия Вълкова и Десислава Василева отличиха с Наградата на младата театрална критика на Фондация „Театър Корсар“ – София, спектакъла „Хартиени истории“. С наградата за цялостен принос в развитието на кукленото изкуство бе удостоен професор Боньо Лунков. Отличието е учредено от д-р Валентин Стоянов, син на Коста Вълков – един от основателите на Кукления театър в Стара Загора.

В конкурсната програма на тазгодишното издание на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро“ взеха участие 11 спектакъла от страната и Европа. По време на шестте фестивални дни беше представена и богата съпътстваща програма.

Организатори на събитието са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, СНЦ “ПИЕРО”, Министерството на културата, Национален фонд Култура – с организационната подкрепа на АКТ УНИМА България. Като съорганизатори на фестивала участват и сдружения с идеална цел, дружества, фирми и други организации. Средствата за организация и провеждане на фестивала се осигуряват от Община Стара Загора, Министерството на културата, ДКТ Стара Загора, Национален фонд Култура; от спонсорство, дарения, съвместна дейност, проектни сесии и др.

пиеро1пиеро7
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн