Гардиън: Последните въглищни електроцентрали на Великобритания ще получават огромни суми, за да поддържат доставката на електроенергия

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Въглищните централи са призовани да доставят електричество на фона на спад в производството на вятърна енергия и скок на цената на природния газ
*

Електроцентралата Ратклиф-он-Соар близо до Нотингам е сред централите за въглища, които се възползват от рекордни цени на енергията. Снимка: eye35.pix/Алами/Гардиън

Електроцентралата Ратклиф-он-Соар близо до Нотингам е сред централите за въглища, които се възползват от рекордни цени на енергията. Снимка: eye35.pix/Алами/Гардиън

Собствениците на последните останали въглищни електроцентрали на Обединеното кралство са на път да получат рекордни суми, за да запазят генерацията си, тъй като цените на енергията достигат нови върхове и биха могли да бъдат повишени при още по-ниска мощност на вятърните централи, съобщава “Гардиън”.

Въглищните централи бяха призовани да доставят електроенергия постоянно през последните месеци през едно от най-малко ветровитите лета, регистрирани от 1961 г. насам, и рязко покачващите се цени на енергийния пазар на едро.

Операторът на електрическа система в Обединеното кралство (ESO) е похарчил повече от 86 млн. паунда само миналата седмица, за да поддържа електроснабдяването, което включва извършване на плащания до 4000 паунда на мегаватчас за електроцентрали с изкопаеми горива, които да произвеждат електроенергия в кратки срокове, включително на Запад заводът “Бъртън” в Нотингамшир и въглищно предприятие на площадката “Дракс” в Северен Йоркшир.

През последните години Великобритания до голяма степен беше отбита от въглищната енергия, но останалите централи са на разположение в режим на готовност, за да приемат очарователни оферти от National Grid ESO в моменти на нужда, например по време на студени скокове или условия на слаб вятър. Въглищната централа в Ратклиф на Соар близо до Нотингам също е на път да се възползва от рекордни цени на електроенергията тази седмица.

Цената на електроенергията на главния търг за електроенергия в Обединеното кралство се повиши над 400 паунда за единица за първи път в понеделник, докато цената на газа скочи до рекордните 150 p за терм.

Увеличенията следват върховете на пазара миналата седмица. Експертите прогнозират, че цените на енергията на едро в Обединеното кралство ще се повишат през следващите дни поради прогнозите за ниски скорости на вятъра, което ще ограничи производството на възобновяема енергия в страната.

Цената на електроенергията през пиковите часове на потребление на електроенергия във вторник вечерта достигна нов рекорд от 1750 паунда за MWh, повече от 2900% по-висока от средната цена през последното десетилетие, според данни на Bloomberg.

7965689Цените се повишиха през последните месеци поради скока на световния пазар на газ, който последва студената зима в северното полукълбо, опразнила подземните газохранилища. Рекордната цена на газа направи електричеството по-скъпо във Великобритания, където почти половината от цялата електроенергия се произвежда в газови централи.

В допълнение, Обединеното кралство е изправено пред „перфектна буря“ от прекъсвания на електроцентралите и ниски скорости на вятъра, което принуди цените на енергията да се повишат, въпреки че търсенето „не е много високо в момента“, според Раджив Гогна, партньор в LCP Energy Analytics.

Фил Хюит, директор на консултантската компания EnAppSys по енергетиката, добави, че сряда и четвъртък изглеждат дори по-нестабилни от началото на седмицата, „така че подозираме, че това не е краят на високите цени“.

Очаква се рекордните пазарни цени да доведат до повишаване на сметките за домакинства за енергия до 2022 г., като за първи път хвърлят повече от половин милион души във Великобритания в горивна бедност и причинят фалити на много малки доставчици на енергия.

Клеър Мориарти, изпълнителен директор на Citizens Advice, заяви, че е дълбоко загрижена, че цените на енергията продължават да се покачват, „което означава, че през следващата година вероятно ще видим още едно увеличение на сметките“.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн