Учебната година в ПГКНМА започна в нова сграда, присъстваха патронът проф. Минко Балкански и посланикът на Франция Флоранс Робин

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1430538P1430571Учениците и преподавателите от Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи “Проф. Минко Балкански” в Стара Загора започнаха днес учебната година в новата си база – реновираната сграда на бившето Първо основно училище. В първия учебен ден ги поздравиха патронът на гимназията проф. Балкански, почетен професир по физика в университета “Мария и Пиер Кюри” в Париж, меценат и насърчител на образованието по математика и физика у нас на даровити български ученици, и посланикът на Франция в България Н.Пр. г-жа Флоранс Робин (на снимка 2 и 4 – поздравява патрона на гимназията и получава цветя от домакините).

„За мен това е предизвикателство и задължение. Аз ще кандидатствам да бъда член на Съвета на мъдреците, за да можем заедно да създадем един чудесен състав от учители. Пожелавам Ви добър път и успех във Вашите усилия да направим това училище първо в България“ – каза 94-годишният именит учен и филантроп.

“Днес е знаменателен ден – откриването на нови училища в България не се случва много често. Името на професор Балкански не е случано – обърна се към учениците и техните преподаватели зам.-кметът Иванка Сотирова, член на Обществения съвет на гимназията. – Той е гарант за успеха на училището. Тук е и любимия на поколения българи преподавател Теодосий Теодосиев – Тео. Негови бивши ученици днес управляват най-значими специалности в най-престижните университети по света. Скъпи ученици, една плеяда хора вложиха през последните няколко години усилия, за да бъдем днес тук, пред тази сграда. По идеята на кмета Живко Тодоров работиха директорът на гимназията г-жа Мая Найденова, г-жа Танева – представител на училищното настоятелство, г-н Любомир Любенов и общинските съветници. Подкрепиха ни старозагорци, подкрепиха ни вашите родители, за да направите този свой избор. Той е правилен. Защото живеете във време, в което технологиите се развиват неимоверно бързо, но за да могат да се управляват, трябва да се трупат много знания. Проф. Ангелов и проф. Гроздев също ще ви обучават. Тази плеяда от научни светила ще води обучението ви по нетрадиционен начин. През първата си година гимназията започна да завоюва авторитет. Само преди два дни му беше връчен призът за Глобално училище (ПГКНМА “Проф. Минко Балкански” е едно от петте български училища, победители в шестия ежегоден конкурс “Глобално училище” на Българската платформа за международно развитие (БПМР) за училища с принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование за формирането на активни глобални граждани – бел. ред.). Тук работи един от най-квалифицираните сертифицирани преподаватели на “Майкрософт” – г-жа Теодора Нончева. Новоприетите в гимназията са трети по успех сред училищата в Стара Загора. Сигурна съм, че през следващите години броят на учениците ще расте, интересът ще става по-голям – и това ще се дължи на вашите достижения. Надяваме се като приключи и вторият етап от изграждането на ПГКНМА, училището наистина да бъде превърнато в национално и да се конкурирате с най-престижните училища в страната. На добър час, бъдете здрави!” – завърши обръщението си към учениците и преподавателите зам.-кметът Иванка Сотирова.

На откриването на учебната година в ПГКНМА присъстваха зам.-кметът Красимира Чахова, Татяна Димитрова – началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора, общински съветници, членове на училищното настоятелство и на Съвета на мъдреците, граждани.

Новата база на ПГКНМА “Проф. Минко Балкански” бе осветена от Старозагорския митрополит Киприан, в съслужие със свещеници от Старозагорската епархия. „Днес осветихме най-новото училище, в което ще се раждат таланти. Имайте за пример вашия патрон. С труд, усърдие и учение може да се постигне всичко“ – посъветва учениците митрополит Киприан.

По-рано Иванка Сотирова и Красимира Чахова присъстваха и на откриването на учебната година в Основно училище „Кольо Ганчев“ в едноименния старозагорски квартал. От тази година училището, което досега бе начално, става основно. То е отворило врати през далечната 1871 г. и вече 150 години събира децата от квартала, за да се учат на четмо и писмо.

Общо 1401 първокласници в Община Стара Загора прекрачиха за пръв път прага на училището днес. През учебната 2021/2022 година те ще се обучават в 63 паралелки в 29 училища на територията на общината. Традиционно най-много са новоприетите в Основно училище „Кирил Христов“, Пето основно училище „Митьо Станев“, Второ основно училище „П. Р. Славейков“, Шесто основно училище „Свети Никола“ и Средно училище „Иван Вазов“.

И тази година Община Стара Загора зарадва с подарък първолаците. Те получиха специално изработен музикален диск „Подадена ръка“ с подбрани тематични песни от фолклориста Крум Георгиев. На всеки диск има и послание от кмета Живко Тодоров, в което се казва: „ Скъпи първокласници, днес вие за пръв път прекрачвате прага на училището. Подайте с вяра и доверие ръка на своите учители, които ще ви поведат по светлия път на мъдростта и знанието. Те винаги ще бъдат до вас и ще ви подкрепят. Убеден съм, че всеки ден вие ще преоткривате света около себе си. С помощта на знанията и уменията си вие ще станете още по-добри и умни. Вярвайте в себе си и смело вървете по пътя на знанието! На добър час и успех!“.

P1430557P1430573P1430586P1430592P1430587P1430584P1430542IMG_2620IMG_2459 (2)
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн