Обособяват ковид зони в болниците и медицинските центрове в Старозагорска област

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_6688 (Large)В Областна администрация днес се състоя заседание на част от състава на Областния медицински съвет. В него участваха зам.-областният управител Димитър Драчев, директорът на РЗИ д-р Станимир Станков, д-р Таня Перчемлиева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, директори на лечебните заведения, директорът на РЗОК д-р Жулиета Здравкова, представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари и на Районната лекарска колегия на БЛС.

Д-р Перчемлиева съобщи, че броят на заболелите от COVID-19 в Старозагорска област продължава да расте. При запазване на тази тенденция областта ще навлезе до дни в червената зона. Реалната цифра на заболелите продължава да не е ясна, защото много от по-леките случаи се лекуват в домашни условия след направени самостоятелно бързи антигенни тестове и системата не може да ги обхване. Статистиката показва, че около 60 процента от заболелите се връщат от почивки.

„Проблемът е, че болестта се „подмладява“. Очаква се след 15 септември ситуацията да се усложни още повече“ – каза д-р Перчемлиева. В момента най-младият пациент с ковид в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ е бебе на 55 дни. Има и родилки с положителни тестове. В тази връзка от РЗИ препоръчват на болниците от областта, в които функционират педиатрични и родилни отделения, да имат готовност да отделят персонал и легла за лечение на деца и новородени с ковид. Всяко здравно заведение трябва да прецени колко легла и специалисти може да отдели за тази цел.

На заседанието бе констатирано, че обособяването на така наречените „ковид зони“ в медицинските центрове с цел облекчаване на болниците и лекуване на по-леките случаи в извънболничната помощ се движи в положителна посока. Ковид зона работи в ДКЦ-1 в Стара Загора. Предстои откриването и в Медицински център „Проф. Ст. Киркович“. От 1 септември ще заработи ковид зона и в Казанлък. Целта е в най-кратки срокове броят на тези зони да нарасне до 7. В ковид зоните пациентите ще бъдат преглеждани, ще се правят тестове, рентгенови снимки. На по-леките случаи ще се предписва съответното медикаментозно лечение на място.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн