Представи се в Господа свещеноиконом Емилиан Димов

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

FullSizeRenderСтарозагорска св. митрополия с прискърбие съобщава, че на 26.08.2021 година след тежко боледуване на 65 години се представи в Господа свещеноиконом Емилиан (Емил) Димов – старши епархийски съветник, дългогодишен енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при катедрален храм „Св. Николай“ – гр. Стара Загора. През 2018 г. той бе удостоен с орден „Св. Игнатий Старозагорски“ за особени заслуги към Старозагорска епархия. На 28.08.2021 г. от 8:00 часа ще бъде отслужена Заупокойна св. Литургия, а опелото и погребението ще бъдат извършени от 10:00 часа в катедрален храм “Св. Николай” – Стара Загора.

„Коя житейска наслада е без скръб? Коя ли земна слава остава неизменна? Всичко е по-слабо от сянка, всичко е по-лъжливо от сън; в един миг смъртта взима всичко това. Но Христе, упокой, като човеколюбец, тогова, когото си избрал в светлината на Твоето лице и наслаждението от Твоята красота.“

„Но не искам братя, да не знаете за починалите”, казва св. ап. Павел в посланието си до Солуняни: „за да не скърбите, както и другите, които нямат надежда.” (Сол. 4:13) Ние, вярващите, имаме надежда и нашата надежда е спасителната и промислителна Божия десница. Като земни хора да поскърбим за добродетелния покойник, като вярващи, които имаме надежда за вечния живот да не униваме, да ни крепи надеждата в Бога, надеждата в безсмъртието, защото смъртта и гробът не са края на човешкия живот. Както Христос Бог възкръсна, така и всички, които вярват в Него, изповядвайки Символа на вярата, ще възкръснем за живот вечен.

„…А праведникът и да умре рано, ще бъде в покой, защото не в дълговечността е честната старост, и не с броя на годините тя се измерва. Като благоугодил Богу, праведникът е обикнат и, като живял посред грешници, е прибран; грабнат е, да не би злоба да измени разума му, или коварство да прелъсти душата му. Защото упражнението в нечестие помрачава доброто, и вълнението на страстта развратява незлобивия ум. Достигнал съвършенство в кратко време, той е навършил дълги години; защото душата му е била угодна Господу, затова и побързал да излезе изсред нечестието…“ (Прем. 4:7-14)

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!” – се казва в скръбната вест на Старозагорския епархийски съвет.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн