Протестиращи искат край на жестокото транспортиране на живи животни

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

unnamed (21)Граждани излязоха на протест вчера сутринта пред Министерството на земеделието, храните и горите, за да отправят призив срещу международния транспорт на живи селскостопански животни на дълги разстояния. Протестът е организиран от българската организация за защита на животните КАЖИ и е част от международна демонстрационна седмица в над 30 европейски града, организирана от PETA Германия.

Протестиращите цитират редица нарушения на Регламент 1/2005, които по сведения на очевидци са нормата при транспорта на селскостопански животни на дълги разстояния. Повече от един милион животни се изнасят за Турция всяка година – голяма част от тези животни преминават граничния контролно-пропускателен пункт “Капитан Андреево” в камиони.

Законодателството на ЕС предвижда, че на граничните пунктове трябва да се дава приоритет на транспорта на животни. В България не е така. Колоните от камиони на границата често се простират на километри, а ветеринарните лекари на границата не контролират внимателно по време на износа, споделят от КАЖИ.

Мариана Младенова от КАЖИ – организаторите на протеста – обяснява: “Пътуванията често продължават с дни, без да се удовлетворяват дори и най-минималните нужди на животните като храна, вода, почивка. Екстремните условия и пренаселеността в превозните средства водят до неописуем стрес, влошават се благосъстоянието на животните и често отключват заболявания от най-различен характер. Особено страдат групите на уязвимите животни – възрастни, млади /включително неотбити/, бременни.”

Протестиращите призовават за преразглеждане на Регламента на ЕС за транспорта на животни, за да се забрани постепенно транспортирането на дълги разстояния над 8 часа, да се забрани транспортирането на неотбити, болни и бременни животни, да се подобрят условията по време на превоз, както и нарушенията да се третират ефективно чрез хармонизирана система от санкции.

Протестът в Дюселдорф

Протестът в Дюселдорф

Протестът в Страсбург

Протестът в Страсбург

#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн