Представят дебютната книга на Кръстьо Рибаров “Нашенски зевзеци” в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

КР_Корица_оригиналНа 11 август (сряда) от 18.30 часа в Къща музей „Гео Милев“ ще бъде представена книгата с разкази “Нашенски зевзеци” на Кръстьо Рибаров и Тоня Борисова.

Това са спомени, дневници, бележки на 99-годишния Кръстьо Рибаров, които неговата дъщеря събира и записва, в резултат на което те оживяват като автентични разкази на този дълъг живот. Хуморът и самоиронията пък са неизменна част от страниците и много често истинско спасение от несгодите на живота.

Кръстьо Рибаров е стожерът на своя род. Извървял дълъг и изпълнен с много тежък труд, напрежение и непрестанни търсения живот, той е пренесъл във вените си капчица от огнената кръв на Захари Стоянов, чиито завети и неустрашим дух и днес предава като безценно наследство на деца, внуци и правнуци.

Корените му са медвенски, но е роден и отрасъл в къщурка със сламен покрив в село Терзийско, Бургаска област. Детството му минава в изключителна бедност. Останал на 7 години с едно око, той не се предава на униние и страх – неговият непрекъснат стремеж към учение и израстване го превеждат през чирашките години в шивачеството, през градинарство и помощник в кръчма, до участие в бригадирското движение – при строителството на линията Перник-Волуяк и Димитровград. Учейки в Заводската школа на Азотно-торовия завод, Техникума по индустриална химия в Димитровград и специализацията в Кемерово, Сибир, селското момче се превръща в химик-отличник на Министерството на химията и металургията.

Днес той учи петте си внучета и три правнучета да пазят, почитат и уважават паметта за своите родови корени, традиции и неизчерпаемите богатства на фолклора ни, да държат на честта и достойнството си, да не се огъват пред трудностите и ги преодоляват с ум, разум, воля и най-вече с вяра в Доброто.

Специален гост на събитието ще бъде Тоня Борисова.
#lice

социално споделяне


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн