Старозагорската опера назначава 4 млади балерини от Италия, Испания и Полша по европроект

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

Силвия Банго

Силвия Банго

Държавна опера – Стара Загора започна реализирането на проект „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“, финансиран по програма „Европейски корпус за солидарност“ към ЕС, която насърчава международната младежка мобилност и развитието на европейска солидарност.

Чрез него четири млади балерини от Италия (Джулия Моргандо и Силвия Банго), Испания (Клара Ферер) и Полша (Александра Остатек) са назначени в старозагорската балетна трупа и получават възможност за работа на дългосрочен трудов договор като артист-балетисти. Освен участия в репетиции и представления, участничките по проекта ще бъдат ангажирани и с осъществяването на различни младежки събития със социална и културна насоченост, които популяризират културното многообразие на Европейския съюз и съдействат за социалното включване на местни младежи от уязвима среда.

Това е вторият проект по програма „Европейски корпус за солидарност“, който операта ще реализира. Той надгражда идеята на първия и дава възможност за едногодишна заетост на младежи от ЕС, които са попадали в т.нар. NEET (неучещи, неработещи, необучаващи се) група, но имат умения в танците и балетното изкуство и желаят да развият своя потенциал, като работят на пълен трудов договор и получават възможност за професионално развитие.

Проектът е добре замислен с оглед на факта, че много млади хора, заети в сферата на изкуствата, загубиха своята работа вследствие на COVID пандемията, а тези, които са завършили наскоро своето танцово образование, не получават възможност за заетост, тъй като голям брой балетни компании в Европа спряха своята дейност и възможностите за професионална реализация са изключително лимитирани.

Проектът „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“ е с продължителност 18 месеца и е на стойност 14 527 Евро.

Джулия Моргандо

Джулия Моргандо

Александра Остатек

Александра Остатек

Клара Ферер

Клара Ферер

#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн