Жегите повишават риска от тромбофлебит и натоварват разширените вени

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

Доц. д-р Димитър Петков

Доц. д-р Димитър Петков

Горещото време обостря състоянието на хората с хронична венозна болест, популярна повече като разширени вени, и повишава риска от тромбофлебит.

Това предупреди началникът на отделението по Съдова и ендоваскуларна хирургия в Болница „Тракия“ доц. д-р Димитър Петков. „В горещините нарастват оплакванията при хора с хронична венозна болест, вените стават по-видими, увеличава се тежестта и напрежението в краката. Нерядко се появяват крампи, умората настъпва в крайниците много по-бързо“, посочва доц. Петков.

Разширените вени са един от факторите за развитието на тромбофлебит – възпаление на вена (“флебит”), придружено с тромбоза в нея (образуване на съсирек). Горещините също способстват за обостряне на състоянието на хората с хронична венозна болест.

Един от най-често задаваните въпроси, с които се обръщат в последно време пациентите към доц. Петков, е могат ли да се ваксинират срещу Covid-19 хора, които страдат от хронична венозна болест?

„Пациентите, които страдат от разширени вени могат спокойно да се ваксинират срещу ковид. Ваксините няма да им създадат проблеми“, съветва доц. Петков. Пациентите с тромбофлебит също нямат основания за някакви притеснения, но все пак е добре преди да си поставят ваксината да се консултират за състоянието си със съдов хирург или с личния си лекар.

Заболяванията от разширени вени стават все по-често срещано явление, независимо от времето и външните температури, тъй като хроничната венозна болест е плод най-вече на съвременния начин на живот. Наднорменото тегло, обездвижването, застоялият начин на живот и работа са сред водещите фактори за появата на разширени вени.

Въпреки че е често срещан проблем, популяризирането на симптомите и възможностите за лечение на хроничната венозна болест е нещо много важно, подчертава доц. Петков. Затова лекарите от отделението по Съдова и ендоваскуларна хирургия на Болница „Тракия“ и тази година взеха активно участие в кампанията на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология „Вземи краката си в ръце“, в рамките на която бяха проведени безплатни прегледи на пациенти.

„Обявените часове бяха заети изключително бързо. Пред кабинетите ни дойдоха и много хора, които не успяха да влязат в графика на кампанията, но ние не върнахме никого. Имаше различни случаи и назначихме нужното лечение в зависимост от стадия на заболяването. То може да бъде медикаментозно, чрез безкръвна операция като лазерна аблация, склеротерапия или друго, обясни доц. Петков. Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия в Болница „Тракия“ прилага всички методи на лечение на хроничната венозна болест, използвани в света.

Най-доброто лекарство срещу разширените вени е движението, посочва още доц. Петков. Затова и част от събитията във всяка кампания срещу хроничната венозна болест са свързани със стимулиране на движението – изминаване на няколко хиляди крачки, ходене на бос крак и други.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн