Мариана Геренова е новият Комплексен ръководител на производствените активи на AES в България

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

MarianaGerenovaОт 1 август Мариана Геренова пое поста на Комплексен ръководител за всички производствени активи на AES България. Тя ще отговаря за оперативната дейност на ТЕЦ AES Гълъбово, съоръжението за депониране на отпадъци и вятърния парк “Свети Никола“.

Мариана Геренова има 30-годишен опит в енергийния сектор, 15 от които в AES. Тя е един от първите служители, включили се в проекта AES Гълъбово през 2007. Геренова има магистърска степен по „Топлоенергетика и ядрена енергетика“ от Техническия университет в София. Тя има и допълнителни квалификации в Бранденбургския технологичен университет, Корейската електроенергийна корпорация и Корейската агенция за международно сътрудничество, и Darden School of Business, Университет на Вирджиния.

През 2008 г. Мариана Геренова оглавява отдел „Въглищно и варовиково стопанство“ на ТЕЦ AES Гълъбово, а от февруари 2012 г. до януари 2020 г. отговаря за отдел “Инженеринг“. От началото на 2020 г. Геренова поема ръководната позиция на мениджър “Оптимизация и управление на активи“ за Евразия на AES.

„За мен е огромна чест и отговорност да отговарям за работата на най-модерната въглищна централа и най-големия вятърен парк в страната. За България въглищната енергетика има важно значение, тъй като производството на електроенергия от въглища представлява над 40% от общия микс. Комплексът „Марица-изток“ е изключително важен, защото гарантира сигурността на енергийните доставки и има съществена роля за гарантиране на стабилността и енергийната независимост на страната. Горди сме и с нашия вятърен парк „Свети Никола“, който подпомага изпълнението на ангажиментите на страната ни пред ЕС за дял на ВЕИ в общия енергиен микс. Той е и в основата на Интегрираната система за ранно предупреждение за защита на птиците в района на Каварна, която отговаря на европейските изисквания за опазване на дивите птици“, коментира Мариана Геренова.

Геренова поема поста от Тодор Бележков, който отдаде 15 години от професионалния си живот на ТЕЦ AES Гълъбово. „От името на AES и лично от мое име желая много успех на Мариана Геренова на новата й позиция и бих искал да изкажа своята благодарност на Тодор за професионалната енергия и отдаденост. Под ръководството на Тодор ТЕЦ AES Гълъбово отбеляза изключително високи производствени резултати и продължи през годините да допринася за сигурността на енергийните доставки в България, стабилността на мрежата и енергийната независимост“, заяви президентът на AES България Оливие Маркет.
______________

За AES България
AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.
За да научите повече, посетете www.aesbulgaria.com. Последвайте AES България във Facebook: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За AES
Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която ускорява бъдещето на енергията и е включена в списъка Fortune 500. Заедно с многото наши заинтересовани страни ние подобряваме живота като доставяме по-зелени, по-интелигенти енергийни решения, от които светът се нуждае. Нашият разнообразен глобален екип е отдаден на постоянното новаторство и на високите оперативни резултати, докато си сътрудничи с нашите клиенти за техния стратегически енергиен преход и докато продължава да отговаря на техните енергийни нужди днес.
За повече информация, посетете www.aes.com
#svz

социални бутони


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн