Българската мечта: от телевизионния стенвестник до върха на политиката

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

TochkaИздаването години наред на ученически стенвестник в телевизионен формат се оказа ефективна формула за влизане в политиката. Чалгизирането и забавляването с пошлости на един безкритичен електорат се отплаща богато. Така се прави – като Слави! Първо ги създаваш по свой образ и подобие, като ги подквасваш покрай пошлостите с малко показен патриотизъм, а после те гласуват за теб като зомбирани.

Някой неразбрал? Популярността е капитал. Не си губете времето, а действайте, за да станете известни. След това ще видите колко лесно ще влезете и в парламента. Цитиридис показа, че го е разбрал, защото също предложи кабинет. Но в рамките на майтапа. Защото поне той явно има акъл.

Когато някой шоумен пробие в политиката, в ролята си на идеалния аматьор той се превръща в златна мина за сценаристите. Но не ония, неговите, воглаве с Тошко, а истинските. Такъв може да бъде натоварен за кратко с какви ли не задачи. Може да свърши всичко онова, с което сериозните партии не желаят да се цапат. И после да бъде изхвърлен на бунището на историята.

И да запомните: Никакви предизборни кампании! Не си отваряйте устата, че ще развалите магията! Едно интервю даде човекът и трябваше после да се обяснява.

Странно нещо е демокрацията. И все по-странно става. Нещо като петел с пипала на октопод. Първо куткудякаш и кукуригаш, по възможност от по-висок стобор, после сграбчваш и завличаш който дойде.

Неслучайно изборите са на всеки четири години. Първо – за да не омръзват на хората, второ – за да може старите да бъдат намразени, а след тях да дойдат новите с ореола на светци, невинни и чисти. Отглеждайте такива – търсят се и държат цена. Това е начинът цикълът да се повтаря до безкрайност.

А може би така е по-добре. Защото лековерният електорат с неговата склонност да се впечатлява от всеки по-гласовит си е трудна за овладяване стихия.

Максим Добрев
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн