Зеленият рестарт на България събра политици, експерти на Кръгла маса за бъдещето на страната

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

На масата седнаха кандидати за депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, Демократична България и “Изправи се! Мутри вън!” и водещи български експерти по темите иновативна икономика, климат и опазване на околната среда

87445687

София, 1 юли - Броени дни преди извънредните парламентарни избори MOVE.BG събра политици от основните политически партии и водещи експерти на Кръгла маса, посветена на устойчивото и иновативно бъдеще на България. Дискусията “Зелен рестарт: Мисия възможна” представи различни визии как да бъде извършена зелената и дигитална трансформация на българската икономика и общество с акцент върху предизвикателствата пред България и възможните решения. Съорганизатори на Кръглата маса са членовете на инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации “За зелен рестарт” – WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика”.

Политици от ГЕРБ, БСП, ДПС, Демократична България и “Изправи се! Мутри вън!” обсъждаха заедно с експерти от Коалицията три ключови за бъдещото на България теми:

* Иновативното икономическо развитие като ключ за трансформация на българската икономика;
* Климатичните промени и енергийния преход в България;
* Опазването на околната среда и биологичното разнообразие в страната ни.

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, коментира:
“Днес говорим отново за избори. След седмица избираме тези, които ще избират за нас политиките и решенията за бъдещето.

Като нация сме пред друг много важен избор – в каква държава искаме да живеем след 10, 20, 30 години. Изправени сме пред този избор, защото светът минава през фундаментална трансформация и се пренарежда днес заради развитието на технологиите, климатичната криза и пандемията. Държавите, които развият икономиките си в тенденциите на утрешния ден и създадат условията за намиране на  решения на големите предизвикателства пред света, ще имат водеща роля в бъдеще.

От Коалиция за “Зелен рестарт” имаме отговори за това как България да стане от лидерите на утрешния свят . Днес разговаряме с политиците, за да чуем техните позиции и ангажимента, който поемат. Седим заедно на Кръгла маса днес експерти и политици – маса, на която има място за всеки с добротворчески идеи, защото сътворяването на бъдещето е общо дело и е възможно само с обединените ни приносни усилия.”

От политическите партии участие взеха Жечо Станков от “ГЕРБ-СДС”Кристиан Вигенин от “БСП за България“, Йордан Цонев от ДПСВладислав Панев от “Демократична България-Обединение” и Данаил Георгиев от “Изправи се! Мутри вън!”. Към Тошко Йорданов от “Има такъв народ” беше отправена покана за Кръглата маса, но от партията отказаха участие.

На Кръглата маса бяха и експертите на Коалицията: Саша Безуханова - основател на MOVE.BG и член на инвестиционния комитет на Европейския съвет за иновации, Апостол Дянков - старши експерт “Климат и енергия“, WWF България и Веселина Кавръкова - изпълнителен директор на WWF България.

Коалиция “За зелен рестарт” беше създадена преди година, за да подпомогне зелената и дигитална трансформация на българската икономика и общество в контекста на Националния план за възстановяване и устойчивост. Коалицията изработи шест становища с над 200 идеи за подобряване на Плана, както и създаде “Учебник по бъдеща история на България” - специален проект, който показва как България може да се превърне в зелен и иновативен лидер, ако приложим днес група от дългосрочни и интегрални реформи чрез НПВУ.
Повече за Коалицията тук.

Пълен запис на Кръглата маса “Зелен рестарт: Мисия възможна?” гледайте тук.

 

#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн