Красимир Вълчев: Хищна коалиция е изправена срещу комплекс “Марица-изток”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

valchev(3)„Относно бъдещето на комплекс “Марица-изток” чухме намеренията на новите управляващи. Чухме и някои откровени лъжи. Като това, че единствено България и правителството на ГЕРБ не са договорили отлагане затварянето на ТЕЦ-овете и мините, докато другите европейски страни са го направили“ – това заяви в страницата си във Фейсбук водачът на листата с кандидати за народни представители от Коалиция ГЕРБ-СДС в Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев.

„Ето фактите и позицията ни:

1. Няма европейски документ, който да поставя дата или година за затваряне на централите. Проблемът са високите цени на емисиите и влизащите в сила от 2025 г. изисквания за намаляване на нивата на CO2, които обаче са свързани не с ограничаване работата на термичните централи, а с начина на предоставяне на държавна помощ. Правителството на ГЕРБ не само не е договаряло дата за затваряне на мините и централите, а водеше успешни преговори такава дата да няма.

2. Енергийният баланс на страната е невъзможен в средносрочен план без комплекса. Ако централите спрат да работят, ще останем без електричество най-малкото през зимните месеци, когато не грее слънце и когато в съседните страни също е студено и не се търгуват излишъци на енергия.

3. Декарбонизацията е неотменим процес в световен мащаб. Ако не се случи, екологичната катастрофа е неизбежна. Европейските страни сме поели ангажимент да постигнем въглеродна неутралност до 2050 г. Дотогава трябва да осъществим технологичния преход, а междувременно да осигурим енергийния баланс и да запазим работните места.

4. За усъвършенстването и внедряването на въглероднонеутрални технологии са необходими над 10, ако не и над 20 години. Тъй като централите не трябва да спират дотогава, са необходими преходни технологии. Думите на служебния министър, че до 2029 г. ще се мине на водород е наивна некомпетентност или преднамерена лъжа.

5. Преходните технологии могат да бъдат много, но два са основните варианти – паро-газова централа или улавяне и съхранение на CO2, съчетано с хибридно горивно решение. Служебното правителство скоро съобщи, че е избрало първия вариант, което означава затваряне на мините, социален катаклизъм за региона, зависимост от чуждо гориво и загуба на милиардите лева инвестиции, направени в техника и инфраструктура на рудниците.

6. Ние възложихме на екип от университетски преподаватели (от ТУ-София, МГУ и ХТМУ) и експерти да проучат, оценят приложимостта и остойностят възможните решения за улавяне и съхранение на CO2, съчетано с хибридно горивно решение с цел значително намаляване на емисиите. Докладът ще бъде готов до няколко месеца. Слагането на кръст на мините преди да са оценени всички възможни варианти за запазване на производството на енергия от въглища (дори а е сигурно, че няма други ефективни решения) е преднамерен удар върху комплекса, региона и енергийната ни система. Оми ако се окаже, че има решения и други европейски страни са ги приложили?! Други европейски правителства, в т.ч. и германското, също са възложили на университетите намирането на технологични решения.

7. Преходът към въглеродна неутралност е научен и технологичен. Затова създадохме Институт за устойчиви технологии към Тракийския университет, чиято цел е да обедини учени и от други университети, както и целия експертен потенциал на страната за осъществяване на прехода. Необходими са реални действия, не спекулиране с проблема (като това, че ще запазим всички работни места „под земята“).

8. Високите разходи на ТЕЦ „Марица-изток 2“ се дължат на високите цени на емисиите, за които централата плаща дори при ограничен производствен режим – над 350 млн. лв., а не на финансирането за ФК „Берое“ (5 млн. лв. годишно). Внедряването на нови технологии ще реши проблемите на централата, а не спирането на финансирането за клуба.

9. Територията на комплекса е огромна и на нея може и трябва да се изградят индустриален парк, фотоволтаици и други мощности, но те трябва да бъдат собственост на “Мини Марица-изток” ЕАД. Много вероятно е зад амбициите на новите управляващи за бързо ликвидиране на мините да стоят частни интереси за приватизация на терените.

10. Газопровод до комплекса е необходим не за да се затворят мините, а за да се изгради най-добрата индустриална зона в България. Инвеститорите търсят газова свързаност.

11. За да работят централите до 2025 г., правителството трябва да договори т.нар. механизъм за капацитет. Предходното правителство водеше преговори, сегашното, доколкото разбираме, ги е преустановило. Това обрича на скорошно затваряне ТЕЦ „Марица-изток 2“ и част от мините.

12. Срещу комплекс “Марица-изток” има много ясна политическа коалиция, включваща „Има такъв народ“, ДПС и „Демократична България“. Има и хищна бизнес коалиция, включваща ядрено лоби, газови интереси, собственици и инвеститори във фотоволтаични мощности (такива кандидати за народни представители в старозагорски регион има в листите на БСП и ИТН).

Това може би е и отговорът на основния въпрос: Защо се бърза да се ликвидира комплексът преди да са проучени всички възможни решения?“ – категоричен е Красимир Вълчев.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн