Близо 1 млн. са генерираните COVID сертификати за месец

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

СертификатБлизо 1 млн. е общият брой на генерираните европейски зелени сертификати в България. Документите за завършен ваксинационен цикъл са 966 517, а близо 16 000 са сертификатите за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат. Системата за генериране на европейски сертификат, която беше изградена от „Информационно обслужване“, влезе в експлоатация на 1 юни 2021 г., което е 30 дни преди европейският регламент за издаване на сертификати да стане задължителен за всички държави от ЕС. Страната ни беше сред първите 7 държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски сертификати за ваксинация срещу COVID-19, което позволи на българските граждани да пътуват свободно в държавите, които интегрираха системите си по-рано от крайния срок.

Общо 253 413 са вече изтеглените COVID сертификати без електронен подпис на ваксинирани и преболедували коронавирусната инфекция лица. В действителност хората, които разполагат със документ в България са много повече, тъй като голяма част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия. Потребителите могат да изтеглят и електронен вариант на сертификата от https://his.bg чрез електронен подпис и да го съхраняват в мобилните си устройства. Така няма да се налага да го разпечатват или копират за всяко пътуване, което значително ще улесни пътуващите при преминаване през границите.

От тази сутрин системата за издаване на европейски зелен COVID сертификат, която е част от НЗИС, има възможност да генерира документи за негативен резултат от изследване за коронавирус. Валидността на сертификата за негативен PCR тест е 72 часа, а за антигенен – 48 часа от излизането на резултатите. Документът може да бъде издаден от всяка лаборатория, която е провела изследването и е въвела необходимите данни в Националната здравно-информационна система (НЗИС). Част от лабораториите, които са свързали системите си с НЗИС, вече успешно издават сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус.

Сертификатът вече е достъпен и на сайта https://www.his.bg, и може да бъде изтеглен чрез въвеждане на ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер, който трябва да се изисква от лабораторията, провела изследването.

В момента тече 6-седмичен гратисен период за държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕЕА), които до този момент не са успели да интегрират системите си с тази на Европейската комисия и все още не могат да издават COVID сертификати. Това са Швеция, Нидерландия, Ирландия, Малта, Унгария, Румъния и Швейцария. За сравнение „Информационно обслужване“ завърши процеса още в средата на месец май.

„Системата за генериране на европейски сертификати, която беше изградена от „Информационно обслужване“, работи безупречно и не очакваме технически проблеми“, каза изпълнителният директор на компанията Ивайло Филипов. По думите му страната ни се справила много по-добре от държави, които обикновено се дават за пример.

От днес работи и мобилното приложение, което оторизираните власти използват проверка на европейските цифрови сертификати. Софтуерът, който бе разработен от „Информационно обслужване“ е инсталиран на всички устройства, които ще бъдат използвани в граничния здравен контрол.

Резервационната система за ваксинация срещу COVID-19 отчита над 200 000 резервации за час и ден за ваксина, като над 190 000 от тях са вече изпълнени, което е почти 1/4 от всички ваксинирани. От 1 март 2021 г. до сега сайтът на НЗИС http://www.his.bg отчита над 6.5 млн. посещения, като регистрациите са над 820 000.

За „Информационно обслужване“ АД

„Информационно обслужване“ АД е българският национален системен интегратор на държавната администрация. Компанията изгражда, поддържа, развива и наблюдава работоспособността на информационните системи с национално значение. „Информационно обслужване АД“ е основен партньор на държавните институции и изпълнява ключови проекти със стратегическо значение за България. Дружеството е лидер на българския пазар в разработването, внедряването и поддържането на нови технологични решения. Компанията е първият сертифициран доставчик на удостоверителни услуги в България и е дългогодишен технологичен партньор на Централната избирателна комисия. „Информационно обслужване“ АД разполага с клонова структура, която покрива всички областни градове в България. В дружеството работят над 580 висококвалифицирани експерти в различни области на ИКТ сектора. Компанията е сертифицирана по международните стандарти ISO 9001:2015 за управление на качество, ISO/IEC 27001:2013 за управление на информационната сигурност, ISO/IEC 20000-1:2011 за управление на предоставяните ИТ услуги и LSTI N°1642-131-V1.0 за издаване и управление на квалифицирани удостоверения за електронни подписи, електронни печати и квалифицирани електронни времеви печати.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн