Четвърто национално биенале „Мозайката днес“ ще се проведе в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

201909705_317946569860812_1753293482446744317_nЧетвъртото национално биенале „Мозайката днес“ ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юли, превръщайки го в традиционно събитие в културния живот на града, известен с едни от най-красивите съхранени образци на това антично изкуство. Организатори на проявата са Община Стара Загора и „Арт Мозайка“.

За тазгодишното издание на форума е избрана темата „Мотиви от българските шевици“, за която ще се използват рециклирани керамични плочки. Шевиците символизират хармонията в света и човешкото поведение, като в тях са закодирани различни символи, които са били част от бита и културата на българина. Завръщането към корените е мисия, която споделяме и така отдаваме признателност към изкуство, с което предците ни са разказвали своите истории и са предавали послание за здраве, любов и благоденствие. Не е случайно и мястото, подбрано от организатора „Арт Мозайка“ за сбъдване на събитието – парка на Старозагорските минерални бани, където се провежда ежегодният фолклорен фестивал „Богородична стъпка“.

По традиция биеналето се открива с изложба на участниците. Тази година жителите на града могат да се насладят на уникални мозаечни произведения на изтъкнати наши и чуждестранни творци – „едно пиршество от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи и материали“.

Биеналето е част от изложбата „Балкански мостове III“, организирана от „Сдружение Асоциация на българската мозайка“. Официалното откриване е на 1 юли в 17.30 ч. в Музея на религиите в Стара Загора. Експозицията ще може да бъде разгледана до 20 юли.

Отдадени на идеята за популяризиране на мозайката и обединени от общата страст към тази древна художествена форма, доброволци от всички краища на България се обединяват в стремежа си да покажат, че тя е изключително разнообразна като приложение и може да има съвременно звучене. За целта през годините екипът използва различни техники и материали, като резултатите на тази творческата отдаденост могат да се видят и днес на различни позиции в града – паното „Нова зора“ в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, изработено от стъклокерамика; парадната икона на Игнатий Старозагорски и надписа в новопостроения храм, изпълнени по православните канони със смалт и мрамор; както и репродукцията на символа в герба на града „Лъвица, кърмеща лъвче“, от мрамор и гранит.
#

share button


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн