Бедечковци подариха на старозагорци нов кът сред природата

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Повече снимки – на https://www.facebook.com/bedechka

1 (10)197584778_10158370738346242_1064503963610985177_nВесел летен подарък за старозагорци направи мрежата “Запазете Бедечка” с доброволен труд и средства. Заедно с урбанистите от “IНеIФормално” и “Грийнпийс” бедечковци почистиха един красив кът край река Бедечка. Естествени материали се превърнаха в мостове, пейки от палети, маса за детски игри, люлка и още много ненатрапчиви конструкции. Месеци наред преди това протече анкета, която показа, че старозагорци се радват най-вече на естествеността на парка. Затова и защитниците на “Бедечка” подбраха тайната поляна край реката като естествено предпочитано от старозагорци място. Предстоят още ненатрапчиви намеси, дело на урбаниста Ангел Бондов.

На помощ дойдоха и хора от хасковската кауза за спасяване на парк “Ямача”. На детската люлка на поляната пък е записано стихотворение на старозагорския поет Константин Коняров за река Бедечка. На брега вече има дори малка зеленчукова градина. Тя е дело на Димана Шишкова, която пък наскора направи и филм за Бедечка. https://www.facebook.com/casebedechka

Акцията идва в момент, в който административно-правните неразбории около парка отново застрашават зелената площ. Проблемът следваше да е окончателно решен до края на предходния управленски мандат. Но вече две години след края на въпросния мандат правните неуредици продължават. Общият устройствен план продължава да отрежда мястото за парк, такава е заявката и на новия общ устройствен план, който предстои да бъдет приет. В същото време обаче собственици на реституирани терени събарят в съда нескопосано приетия подробен устройствен план.

3 (7)5 (6)6 (4)2 (10)44

#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн